Fuzzify.me reklamcıların Facebook'ta sizi nasıl hedeflediğini gösteriyor

Fuzzify.me reklamcıların Facebook'ta sizi nasıl hedeflediğini gösteriyor

Bu hafta yayına alınan yeni tarayıcı eklentisi Fuzzify.me, kullanıcılara çevrimiçi reklam hedeflemelerinin nasıl çalıştığını gösteriyor. Mozilla'da tanışan Joana Varon, Becca Ricks ve Hang Do Thi Duc'ın ortaya koyduğu proje Chrome ve Firefox tarayıcılarında etkin bir şekilde çalışıyor.

Eğer bir ad blocker kullanıyorsanız Fuzzify.me'yi çalıştırmak için ad blocker'ı kaldırmak zorunda olduğunuzu da belirtelim. Eklentinin çalışma prensibi ise oldukça basit.  Fuzzify.me'yi indirdikten sonra Facebook'ta size gösterilen reklamların listesine ve bu reklamları neden gördüğünüze dair açıklamalara kolayca erişebiliyorsunuz.

Aslında reklamları neden gördüğünüze dair açıklamalara Facebook'un "Neden bu reklamı görüyorum." butonundan da ulaşabiliyorsunuz. Ancak Fuzzify.me'nin amacı bu süreci kolaylaştırmak. Zira kullanıcıların maruz kaldığı reklam yoğunluğunu düşündüğümüzde her bir reklama tıklayıp neden hedeflendiğini bulmak ciddi bir iş yüküne dönüşebiliyor. Ayrıca Fuzzify.me ekibi detaylı ve basit açıklamalarla Facebook'un aksine kullanıcılara karşı daha anlaşılabilir bir tutum sergiliyor.

Eklentinin kurucularından Joana Varon Fuzzify.me'nin aslında bir araştırma projesinin bir parçası olarak başladığını ifade ediyor. Reklam hedeflemelerini ele alan bir diğer proje olan Who Targets Me ile bir araya gelerek cinsiyetçi reklam hedeflemelerini araştıran Varon, henüz anne olmamış kadınlara bebek ürünleri reklamı yapıldığını farkediyor. Bu noktada Who Targets Me'yi indiren 7 bin kişi arasından 27 ve 37 yaş aralığında olan kadınlarla görüşen Varon, cinsiyetini Facebook'ta erkek olarak işaretleyen kadınların bebek ürünleri reklamlarını görmeyi bıraktığını gözlemliyor.

Bu anlamda Fuzzify.me'nin tüm reklam tercihlerinizi tek seferde silmenizi sağladığını da belirtelim. Böylece reklam verenlerin sizin hakkınızda sahip olduğu bilgilere de bir kısıtlama getirebiliyorsunuz. Tabi bu işlemi Fuzzify.me kullanmadan Facebook ayarları üzerinden gerçekleştirmeniz de mümkün. Yine de Facebook'un sizi bir çok farklı ilgi alanı kategorisinde tuttuğunu düşünürsek bu temizlik zaman alabilir.

Eklentinin üreticisi Varon'un dabelirttiği üzere, Fuzzify.me sizi kimin hedeflediğini daha iyi anlamak ve reklam hedeflemelerine şeffaflık getirmek için tasarlandı. Bu noktada eğer Facebook'un şimdiye kadar sizi nasıl hedeflediğini kavradıysanız, bu durumu yönetmek için Fuzzify.me'nin kullanışlı bir araç olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.