Facebook'un sayfa etkileşimi yüzde 50 oranında düştü

Facebook'un sayfa etkileşimi yüzde 50 oranında düştü

Sosyal medya yönetim aracı Buffer, geçtiğimiz haftalarda 43 milyon Facebook Sayfası gönderisini analiz ettiği araştırmasının bulgularını paylaştı. Araştırma kapsamında içerim erişimi ölçümleme aracı BuzzSumo ile birlikte hareket eden şirket, Facebook'taki en iyi 20 bin markanın içeriklerini inceledi. Araştırma, Sayfa etkileşimini ve etkileşim düşüşünün nedenlerini ele alıyor.

Hatırlarsanız Facebook'un Ocak ayında yayınladığı yeni Haber Kaynağı algoritması nedeniyle markalar sayfa erişimlerinde ciddi düşüşler yaşarken, yayıncılardan bazıları şirketlerini kapatmak zorunda kalmıştı. Buffer'ın yürüttüğü bu yeni araştırma markaların ve yayıncıların sorularına cevap niteliği taşıyor. Gelin araştırma kapsamında öne çıkan sonuçları beraber inceleyelim.

1. Sayfa etkileşimi düşmeye devam ediyor

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Facebook'un Ocak ayında yaptığı Haber Kaynağı algoritması güncellemesiyle markaların içeriklerinin bir erişim düşüşü yaşaması bekleniyordu. Kullanıcıların ailelerinin ve arkadaşlarının gönderilerini haber kaynağında önceliklendiren Facebook zamanla markaların hareket alanını da kısıtlamış oldu.

Buffer'ın yaptığı araştırmaya göre geçtiğimiz 18 ay içinde markaların Sayfa etkileşimleri yüzde 50'nin üzerinde bir düşüş yaşadı.

Sayfa gönderisi başına etkileşim rakamları da pek iç acıcı değil. Buffer, gönderi başına ortalama etkileşim oranının üçte iki oranında düştüğünü belirtiyor. Bu anlamda gönderi başına 4 bin 490 olan erişimin bin 582'ye düştüğü görülüyor.

2. En yüksek etkileşimi videolar değil görseller alıyor 

Her ne kadar Facebook video tarafındaki yatırımlarını arttırmış olsa da, araştırma algoritma değişiminin duyurulduğu Ocak ayında Sayfaların en yüksek etkileşime sahip içerik türünün görseller olduğunu saptadı.

Facebook algoritma değişimiyle birlikte Watch ve IGTV gibi bir kaç yeni video aracını piyasaya süreceğini açıklayarak işletmelerin video içeriklere odaklanmasını sağladı. Üstelik şirket bu dönemde canlı video içeriklerin diğer içeriklere oranla 6 kat daha fazla etkileşim aldığını da beyan etti.

Ancak raporda görüldüğü üzere Sayfa içeriklerinin bir çok türünde etkileşim düşüş göstermekteydi. 2017'nin ilk çeyreğinde görsel gönderisi başında düşen etkileşim 9 bin 370 iken 2018'in ikinci çeyreğinde bu rakamın 3 bin 454'e yüzde 63'ten fazla bir düşüş gösterdiği gözlemleniyor.

3. Zor zamanlarda sayfalar daha fazla içerik paylaşıyor

Geçtiğimiz yıl araştırma kapsamında yer alan Sayfalarda çeyrek başına içerik sayısının 6.5 milyon'dan 8.1 milyona çıktığı görülüyor. Bu da bizlere paylaşılan içeriklerin yüzde 24 oranında arttığını gösteriyor.

Bu noktada Buffer pazarlama dünyasını uzun süredir ikiye bölen nitelik ve nicelik konusunu gündeme getiriyor: Daha fazla paylaşım, daha çok etkileşim sağlar mı?

4. Günde 5 paylaşım ideal etkileşimi sağlıyor 

Gönderi sıklığı konusunda yapılan analize göre her gün 1 gönderiden az paylaşım yapan Sayfalar gönderi başına en yüksek etkileşimi alıyor.

Ancak bu oranda paylaşım yapan Sayfalar, toplam erişimlerinde en düşük oranlara sahip oluyor. Dolayısıyla bu sayfaların içerik başına etkileşim oranları umut vadetse de Sayfa etkileşimleri oldukça farklı bir portre çiziyor.

5. En fazla etkileşim düşüşü sanatçı sayfalarında gerçekleşti

Son olarak araştırma kapsamında 10 Sayfa türü arasından hangi kategorinin etkileşimde en fazla düşüşü yaşadığına yer verelim. Sanatçı sayfaları etkileşimlerinde ortalama yüzde 70.6 oranında bir düşüş göstererek; en fazla etkileşim düşüşü yaşayan kategori oldu.

En az düşüş yaşayan kategori ise perakende markaları oldu. Yüzde 50'ye yakın bir etkileşim düşüşü yaşayan bu kategori araştırma süresince Sayfa etkileşiminde düşüş yaşadı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.