Şimdiye kadar piyasaya sürülen yeni sosyal ağların ya Facebook tarafından satın alındığını ya da Facebook karşısında rekabet etmekte zorlandığını gördük. Snapchat ve Ello gibi mecralar rekabette zorlanırken, Instagram ve tbh Facebook'un bir parçası oldu. Şimdi ise Facebook'un ötesinde bir deneyim sunmaya kararlı olan Openbook, yeni bir sosyal ağ fikriyle desteğinizi bekliyor.
Openbook'tan bir fikir olarak bahsetmemizin sebebi ise şimdilik sadece kendi kendini finanse eden bir ekibin, bir manifesto, prototip ve Kickstarter kampanyası olarak kendini göstermesi. Sosyal ağ fikrini yeniden ele alan ekip, açık kaynaklı, dostane ve kişiselleştirebilir bir ürün ile kullanıcıların karşısına çıkmak istiyor. Üstelik diğer sosyal ağların aksine gizliliğe önem verdiğini de vurguluyor.
Openbook'un kullanıcı gizliliğini korumak adına gelir modelinde farklı bir yaklaşım belirlediğini de söyleyelim. Reklamlar için verilerinizin takip edilmesini istemeyen ekip, bunun yerine dürüst bir ücretlendirme ve platform kapsamında dijital bir para birimi oluşturmuş durumda.
Aslına bakarsanız bu fikirlerin temelinin tamamen yenilikçi olduğu söylenemez. Yine de dev platformlar tarafından alenen gerçekleştirilen veri istismarını düşünürsek, ortaya konulan argümanların yerinde olduğunu söyleyebiliriz. Dolaysıyla diğer sosyal ağlar ile karşılaştırıldığında Openbook'un zamanlaması oldukça iyi. Facebook, Cambridge Analytica krizi ve GDPR yaptırımlarının ardından kullanıcı ve gelir büyümesinin yavaşlığı ile mücadele ederken, Openbook yeni kullanıcıları platforma davet etmek için gizlilik kartını kullanıyor.
Son bir kaç yıldır diğer projelerin yanı sıra yeni bir sosyal ağ fikri üzerinde çalışan Joel Hernández, kendisiyle benzer görüşteki insanları bu proje kapsamında etrafında toplayarak alternatif bir sosyal ağ manifestosu yayınladı. Bu manifestonun dürüstlük vadettiğini de söyleyelim.
Yaşanan veri skandallarının bir anlamda kendisine umut verdiğini söyleyen Hernández, bu sayede var olan sosyal ağların değiştirilebilir, geliştirilebilir ve yerine yeni bir sosyal ağın tercih edilebilir olduğunu gördü.
Openbook'un hayata geçmesi için Kickstarter kampanyası başlatan Hernández, binden fazla destekçi sayesinde 115 bin dolarlık mütevazı hedefinin üçte birine yaklaştı. Kampanyanın sona ermesine 1 gün kala kitle fonlamasında hedefini tutturamamış olsa da Openbook ekibi ürününe güvenmeye devam ediyor.
Bu arada Openbook'un kripto konusunda PGP'nin babası Phil Zimmermann ile ilerleyeceğini belirtelim. Hatta Kickstarter kampanyası kapsamında Zimmermann'ın sosyal ağların gelir modellerini ele aldığı açıklayıcı bir videosu da bulunuyor. Videoda sosyal ağların gizlilik konusunda tehlikeli olduğunu gelecek yıllarda daha net anlayacağımızı belirten Zimmermann, alternatif bir sosyal ağ gelir modeline ihtiyaç duyulduğunu da ifade ediyor.
Alternatif sosyal ağ özellikleri ve fırsatlarıyla kullanıcı kitlesinin dikkatini çekmeye çalışan Openbook, bu denkleme verilerin güvenliğini ve algoritmik ilişkilendirmelerin son bulmasını da ekliyor. Bu noktada sosyal ağın varlığını sürdürebilmesi için iş modeli olarak dijital para birimine güvenmesi ekibi zorlayabilir. Zira bu dijital para biriminin kullanıcılar tarafından kabul görmesi ustalık ve dikkat gerektiren bir süreç.
Yine de Hernández dijital para biriminin kullanıcılar tarafından platformda ikinci el satış yaparken kullanılabileceğini belirtiyor. Aynı zamanda bu vizyon platformdaki içerik üreticilerin, topluluk tarafından ödeme almasına kadar uzanabilir.
Gelir modelinin değişmesiyle birlikte sosyal ağ anlayışını, reklam platformu algısının dışına taşıyan Openbook ekibinin bundan sonraki hamlelerini hep birlikte izleyip göreceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap