Teknoloji devleri, New York borsasında 3 günde 401 milyar dolar değer kaybetti

Teknoloji devleri, New York borsasında 3 günde 401 milyar dolar değer kaybetti

Facebook, Twitter, Netflix, Amazon, Apple, Microsoft, Intel ve Google 26-30 Temmuz tarihleri arasındaki 3 işlem gününde toplam 401 milyar dolar kayıp yaşadı.

Bahsi geçen teknoloji şirketlerinin hisselerindeki düşüş, geçtiğimiz çarşamba günü New York borsasının kapanmasının ardından Facebook'un bu yılın nisan-haziran dönemine dair bilançosunu açıklamasıyla başladı. Facebook'un veri skandalları nedeniyle, bu yılın ikinci çeyreğinde elde ettiği gelirin piyasa beklentilerinin altında olması ve Avrupa'daki kullanıcı sayısında ciddi bir düşüş yaşanması, şirketin hisselerinde geçen perşembe yüzde 19'luk, piyasa değerinde ise 118 milyar dolarlık kayba neden oldu.

Ayrıca, Twitter'ın geçtiğimiz cuma açıklanan bilançosuna göre, bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre aylık ortalama kullanıcı sayısının gerilemesi, cuma günü şirketin hisselerinde yüzde 20,5'lik, piyasa değerinde ise 6 milyar 840 milyon dolarlık kayıp yaşanmasına sebep oldu. Hâl böyle olunca, 26 Temmuz Perşembe ile 30 Temmuz Pazartesi arasındaki 3 işlem gününde, söz konusu 8 teknoloji devi arasında en büyük yüzdelik hisse düşüşü gösteren şirket Twitter, piyasa değerindeki kaybı en fazla yaşayan şirket ise Facebook oldu.

Bu sonuçlara göre Twitter'ın piyasa değerinde ise 96 milyar dolar Facebook'un piyasa değerinde ise 133 milyar dolar kayıp yaşandı. Böylece, dünyanın en büyük sosyal medya ve paylaşım sitelerinden olan Facebook ve Twitter'ın New York borsasında, 3 işlem günündeki piyasa değerindeki kayıp 229 milyar doları buldu.

26-30 Temmuz tarihleri arasında, dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan Intel'in hisseleri yüzde 9, piyasa değeri de 22 milyar dolar azalırken, uluslararası dijital yayıncılık platformu Netflix'in hisseleri yüzde 7,7, piyasa değeri ise 12 milyar dolar düştü. Aynı dönemde, Microsoft'un hisseleri yüzde 4,9 ve piyasa değeri 42 milyar dolar geriledi. Dünyanın en değerli ikinci şirketi konumunda bulunan e-ticaret devi Amazon'un hisseleri ise yüzde 4,5 ve piyasa değeri 41 milyar dolar azaldı. Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in hisselerinin yüzde 3,6 ve piyasa değerinin 31 milyar dolar düşüş kaydettiği bu dönemde, Apple hisseleri ise yüzde 2,5 ve piyasa değeri 24 milyar dolar azalış gösterdi.

Böylece, Facebook ve Twitter haricindeki 6 teknoloji şirketinin piyasa değerindeki kayıp da 3 işlem gününde 172 milyar doları bulmuş oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.