Facebook müzik odağındaki geliştirmelere Talent Show ile devam ediyor

Facebook müzik odağındaki geliştirmelere Talent Show ile devam ediyor

Geçtiğimiz aylarda Lip Sync dublaj özelliği üzere çalışan Facebook, müzik odağındaki geliştirmelerini yeni "Talent Show" özelliğiyle yaygınlaştırıyor. Talent Show, kullanıcıların adeta bir yetenek şovundaymışcasına popüler şarkıları söyleyerek birbirleriyle yarışmasını sağlıyor.

Bu arada özelliğin henüz yayınlanmadığını belirtelim. Özellik, ilk olarak uygulamaların yeni özelliklerini keşfetmesiyle tanınan Jane Manchun Wong tarafından uygulamanın kodunda bulundu.

Kodda yer verilen adıyla Talent Show özelliği "audition" ve "stage" isminde seçeneklere de sahip. Wong, Audition seçeneğinin özelliğe yüklenen videoları temsil ettiğini belirtiyor. Bu anlamda Talent Show'un, Musically ile benzer bir çalışma prensibine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Dolayısıyla Facebook'un bu özellik ile 200 milyon kayıtlı kullanıcısı ve 60 milyon aylık kullanıcısı bulunan Musical.ly'ye rakip olması da söz konusu. Üstelik şirket, Universal, Sony ve Warner gibi öne çıkan şirketlerle daha önce imzaladığı telif anlaşmaları sayesinde yaptığı bu yatırımın meyvelerini rahatça toplayabilir.

Hatırlarsanız daha önce videolar için yüzlerce milyon dolar telif ödemesini gözden çıkarmasıyla gündeme gelen Facebook, Universal Music Group ortaklığıyla da dikkat çekmişti. Bu anlaşmaları takiben bir süre önce Facebook'ta müzik kullanımına dair yeni bir sistem kurulduğunu hatırlamakta da fayda var. Bu yeni sistem sayesinde telif hakkı sahipleri Facebook’un Rights Manager aracı üzerinden yüklenen videoya onay verebiliyor. Müziği kullanılan sanatçı ve plak şirketlerinin ödemesini ise Facebook karşılıyor.

Geçtiğimiz aylarda telif haklarının yanı sıra Lip Sync özelliğinin testlerine başlayan Facebook, aslında Musical.ly'ye karşı ilk adımı atmıştı. Yeni keşfedilen Talent Show sayesinde ise şirletin Fame Game gibi yeni uygulamalarla da rekabet etmeye başlaması söz konusu.

Açıklanan ikinci çeyrek rakamlarının ardından 120 milyar dolar değer kaybeden Facebook, hem kullanıcı hem de gelir büyümesi açısından ciddi sorunlarla karşı karşıya.  Uzun süredir genç kitleyi kendine çekmekte zorlanan şirketin, müzik odağı ile gençleri yakalamak istemesi ise oldukça doğal. Bu anlamda gelecek günlerde bu alana hitap eden daha fazla özellikle karşılaşmamız mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.