Facebook yeni dublaj özelliği ile Musically'den rol çalmaya hazırlanıyor

Facebook yeni dublaj özelliği ile Musically'den rol çalmaya hazırlanıyor

Bir çok Facebook kullanıcısı videolarında yer alan müziklerin telif hakkı nedeniyle videonun kaldırıldığına, ya da sesinin kapatıldığına şahit olmuştur. Geçtiğimiz aylarda öne çıkan plak şirketleri ve indie gruplarıyla anlaşan Facebook, artık bu sorunu ortadan kaldırıyor. Üstelik şirket, yakın zamanda testlerine başladığı dublaj özelliğiyle Musical.ly'nin kullanıcılarını kendi platformuna taşımaya hazırlanıyor.

Lip Sync Live ismindeki bu yeni özellik sayesinde kullanıcılar Facebook'ta canlı yayın yaparken, popüler bir şarkıyı seçerek o şarkıyı söylüyormuş gibi yapabiliyor. Şimdilik 100 şarkı arasından seçim yapabilen kullanıcılar, bu şarkılar arasında Camila Cabello'dan "Havana”'yı, Guns N Roses'dan “Welcome to The Jungle”ı ve Drake'den “God’s Plan”i bulabilir.

Yeni kurallar kapsamında kullanıcılar müzikli bir video yüklediğinde, eğer şarkı anlaşmalar dahilinde ise şarkının paylaşılmasının uygun olduğuna dair bilgilendiriliyor. Diğer bir seçenekte ise kullanıcıların, videolarının sessize alınmaması için telif hakkı sahibine itiraz etmesini içeriyor. Bu seçenekte telif hakkı sahipleri Facebook’un Rights Manager aracı üzerinden videoya onay verebiliyor. Müziği kullanılan sanatçı ve plak şirketlerinin ödemesini ise Facebook karşılıyor. Ancak bu ödemenin yükleme ya da görüntüleme başına mı olduğu bilinmiyor.

Bu arada piyasaya sürülen bu ürünün şirketin Aralık ayında tanıttığı Ses Koleksiyonu ürünüyle ilgisi olmadığını da belirtelim. Zira ses koleksiyonu özelliği, içerik üreticilerin videolara ekleyebilmesi için sunulan yüksek kaliteli müzik parçalarından ve ses efektlerinden oluşuyor. Henüz herkese açılmayan bu araç, hala test aşamasında.

Bunun yanı sıra şirketin müzik açılımını yaptığı tek platformun Facebook olmadığını söylemekte fayda var. Geçtiğimiz ay keşfedilen ve  Instagram’ın kodunda gizlenen müzik çıkartmaları özelliği, bu açılımın önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcıların içerikleri için şarkı araması yapmasının ve şarkıları içeriklere yerleştirmesinin kolaylaştırılacağını da hatırlatalım.

Bugün paylaşılan basın duyurusunda ise Facebook, müzik odaklı özelliklerim yakında Facebook Hikayeler'de de yayınlanacağını belirtiyor. Daha önce videolar için yüzlerce milyon dolar telif ödemesini gözden çıkarmasıyla gündeme gelen şirket, Universal Music Group ortaklığıyla da dikkat çekmişti. Uzun süredir genç kitleyi kendine çekmekte zorlanan şirketin, müzik odağı ile gençleri yakalamak istemesi ise oldukça doğal.

Gençleri kendine çekmek için onların sevdiği uygulamaları klonlamayı tercih eden şirketin, daha önce Snapchat üzerindeki etkisini görmüştük. Bu yeniliklerle birlikte, 200 milyon kayıtlı kullanıcısı ve 60 milyon aylık kullanıcısı bulunan Musical.ly'ye rakip olan Facebook'un müzik odağındaki yeniliklerini hep beraber izleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.