Waymo'nun sürücüsüz araçları, Walmart müşterilerini taşıyacak

Waymo'nun sürücüsüz araçları, Walmart müşterilerini taşıyacak

Alphabet'e ait otonom araç teknolojileri üzerine odaklanan Waymo, bildiğiniz üzere son bir yıldır ABD'nin Arizona bölgesinde gerçek kişiler ile test sürüşleri yapıyor. Eyaletin Phonenix kentinde arka koltukta oturan yolcuların tepkilerini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Girişim şimdi ise biraz daha stratejik bir test sürüşü ile karşımızda.

Bu haftanın sonundan itibaren, Walmart ve Waymo, Walmart.com'da sipariş veren müşterilere yönelik bir test sürüşü başlatıyor.  İnternet üzerinden yapılan siparişler mağazada hazırlanan süre içinde,  Waymo araçları müşteriyi Walmart'a götürecek ve  siparişi ile birlikte tekrardan aldığı noktaya bırakacak. Waymo'nun erken sürüş deneyimini yaşayan toplam 400 müşteri Walmart alışverişlerinde de indirim kazanacak.

Yapılan iş ortaklığı ve test sürüşleri müşteri ekseninde dönerken, ticari ve stratejik olarak da büyük önem taşıyor. Zira Google gibi güçlü bir teknoloji şirketinin çatı şirketi olan Alphabet'in Walmart gibi ABD'de sözü geçen bir perakende şirketi ile ortaklık imzalaması Amazon'a karşı oluşturulan ittifakı da güçlendirecektir. İş ortaklığı,  Amazon'un  e-ticarette gösterdiği yıkıcı stratejisine karşı açılan savaşta iyi bir hamle olarak değerlendirilebilir. Ancak  tüketiciyi yeniden mağaza içine çekmek için iyi bir yol olan bu test sürüşleri, hayata geçtiğinde  bir süre sonra cazibesini yitirebilir.

Bu arada Waymo'nun Walmart dışında, dört yerel şirketle de anlaştığını duyuralım. Diğer perakendeciler arasında araba kiralama şirketi Avis, oto tamir şirketi AutoNation, bir otel ve ulusal bir alış-veriş ve gayrimenkul şirketi bulunuyor.

Bildiğiniz üzere Walmart ilk kez bir teknoloji şirketi ile iş ortaklığına gitmiyor. Hali hazırda Google ile anlaşması olan perakende devi, Microsoft ile de 5 yıllık bir ortaklık imzaladı. Walmart, bu ortaklık ile faaliyetlerini Microsoft'un bulut tabanlı sistemine geçirecek. Öte yandan mağazalarını akıllı hale getirecek olan bu sistemin yönetimi de bulut tabanlı bir platformda merkezileştirilecek.

2016'dan beri istikrarlı bir büyüme gösteren Walmart'ın 2018'i, geçtiğimiz yıldan 14 milyar dolar daha fazla gelir ile;  500,34 milyar dolar ile kapatması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.