Uber, ABD'de otonom araç test sürüşlerine yeniden başlıyor

Uber, ABD'de otonom araç test sürüşlerine yeniden başlıyor

Otonom araçlar, insanların ve malların şehirler etrafında taşınmasını radikal bir şekilde değiştirecek. Ancak bu teknolojiyi güvenli bir şekilde sağlayabilmek uzun yıllarca yapılan çalışmaların sonucu olacak. Nitekim, geçtiğimiz Mart ayında ABD'nin Arizona eyaletinde Uber aracının yaptığı ölümcül kaza devletlerin, girişimlerin, yatırımcıların hatta sadece vatandaşın bile gündemine oturmuştu.

Hatırlayacağınız üzere, kazanın ardından Uber test sürüşlerini durdurmuştu. Mayıs ayında paylaşılan detaylarda ise kaza esnasında aracın yayayı önce tanımlayamadığı, sonrasında ise nesne ve ardından bisiklet olarak tanımladığı ortaya çıkmıştı.

Aradan geçen yaklaşık 4 aylık bir sürenin ardından şirket, araçlarını yeniden test etmeye başladı. ABD'de Pittsburgh'da başlayan deneme sürüşleri eskisinden çok daha farklı bir süreç ile yapılıyor. Zira şirket, araçları içinde sürücüler ile denemeye başlıyor. Mission Specialist (Görev Uzmanı) adını alan bu kişilerle araçların manuel kontrollerinin sağlanması amaçlanıyor.

Uber Advanced Technology Group'un başında bulunan Eric Meyhofer'ın Medium'da kaleme aldığı yazıda, kazanın ardından şirketin, güvenlik için test sürüşlerine yeni özellikler eklediğini belirtti. Bunlardan en dikkat çekeni ise gerçek zamanlı bir sürücü izleme sistemi. Sistem ile araçtaki uzmanların hareketlerinin izlenmesi sağlanacak. Görev uzmanın, dikkatini yoldan çekmesi durumunda, uzmanlar ile uzak ekran bağlantısı ile iletişime geçilecek.

Alınan diğer bir güvenlik önlemi ise çarpışma önlemi sistemi olarak geçiyor. Manuel sürüş sırasında etkin kalan bu sistem, aracın önündeki trafikte ani bir değişiklik olması durumunda etkinleşecek. Acil durum frenlemeyi etkinleştiren bu sistemler araçlataki Misyon Uzmanları'na da çarpışma uyarısı verecek.

Girişim dünyasında başından dertleri eksik olmayan Uber, uzun bir süre eski CEO Travis Kalanick'in vukuatları ile başarısız bir marka imajı sergilemişti. Geçtiğimiz Ağustos ayında Expedia Group'tan atanan Dara Khosrowshahi, kendisine yapılan teklifi kabul ederek Uber'in yeni CEO'su olmuştu. Agresif büyümesini sürdüren girişim, araç paylaşım ve kiralamanın yanı sıra bisiklet, scooter paylaşım hizmetleri üzerine de yoğunlaşıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.