Twitter kötü kullanıma ait otomasyonların önüne geçmek için başlattığı operasyonu bir üst seviyeye taşıyor. Şirket, paylaştığı bir blog gönderisinde bugünden itibaren Twitter'ın API'sine ulaşmak isteyen yazılım geliştiricilerin yeni bir kayıt sürecinden geçeceğini duyurdu.
İlke Müdürü Yoel Roth ve Ürün Yönetimi Direktörü Rob Johnson'ın kaleme aldığı duyuru Twitter'ın bu işi ne kadar ciddiye aldığını gözler önüne seriyor. Şirketin kayıt sürecini ilk olarak Kasım ayında platformun özel API'sine ilk defa erişmek isteyen yazılım geliştiriler için yayına aldığını hatırlatalım.
Şirket artık hali hazırda uygulamaları bulunan tüm yazılım geliştiricilerin de bu kayıt sürecinden geçeceğini duyurdu. Ancak bu kayıt sürecinin tam olarak ne zaman başlayacağı henüz kesin değil. Yine de şirket, yazılım geliştiricileri bu konuda 90 gün öncesinden uyaracağını belirtti.
Twitter bu açıklamanın yanı sıra 2018 yılının Nisan ve Haziran ayları arasında ilkelerini ihlal eden 143 bin uygulamayı platformdan kaldırdığını da ifade etti. Şirket bu uygulamaların hangi ilkeleri ihlal ettiğine dair detaylı bir bilgi paylaşmadı. Ancak blog yazısında spam niteliğinde veya gizlilik ihlallerinde bulunan uygulamaların platforma erişimini yasaklamaya çalıştıkları da belirtildi. Ayrıca Twitter, platforma "kötü uygulamayı şikayet et" butonu yerleştireceğini de açıkladı.
Yeni kayıt süreci yazılım geliştiricilerin Twitter'ın API'sini nasıl kullanacağına dair detaylı bilgiler vermesini de içeriyor. Geliştiriciler ayrıca uygulamalarının kullanıcılar için Twitter'ı nasıl daha iyi bir platform yapacağını da açıklayacak.
Uygulamaları için kayıt sürecini başlatacak olarak yazılımcıların developer.twitter.com üzerinden bir geliştirici hesabı açmaları gerektiğini de söyleyelim. Hali hazırda hesabı olan yazılımcılar ise apps.twitter.com üzerinden uygulamalarını yönetmeye devam edebiliyor. Bu arada şimdilik bu değerlendirme sürecinin ne kadar süreceği konusunda Twitter'ın bir imana aralığı paylaşamadığını da belirtmekte fayda var.
Hatırlarsanız Cambridge Analytica krizinin ardından Facebook da üçüncü parti uygulamalar için benzer bir değerlendirme sürecini yayına almıştı. Belli bir süre yeni uygulamalara kapılarını kapatan Facebook, yakın zamanda yeni değerlendirme süreciyle de dikkatleri üzerine çekmişti. Görünen o ki; Twitter bu yeni değerlendirme süreciyle Facebook'un adımlarını takip ediyor. Şirketin attığı bu adımlarla yıllardır platformundaki en tartışmalı sorunu çözeceğini söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap