YouTube haber yayıncıları odağında 25 milyon dolar yatırım yapacak

YouTube haber yayıncıları odağında 25 milyon dolar yatırım yapacak

Google habercilikteki rolünü bir adım öne taşıyan çok yönlü habercilik inisiyatifini mart ayında duyurmuşu. Bu proje kapsamında 3 yıl boyunca habercilikle ilişkili projelere toplam 300 milyon dolar yatırmayı planlayan Google, ilk adımı YouTube ile attı.

YouTube'un habercilik inisiyatifine yatırdığı 25 milyon dolar, yayıncıları desteklemek üzere daha fazla uzman işe almak, yayıncıların kendi video operasyonlarını yürütmesini sağlamak ve haber kurumlarıyla beraber çalışabilecek bir çalışma grubu yaratmak üzere kullanılacak. Bu çalışma grubunun YouTube'da uygulanabilecek yeni video ürün özellikleri konusunda yeni fikirler üreteceğini ve YouTube'da yer alan haberlerin iyileştirilmesi üzerine çalışacağını belirtelim.

Bu gelişmelerin yanı sıra YouTube, Player for Publishers özelliğini de genişletecek. Yayıncıların kendi sitelerine yerleştirebildiği bu video oynatıcı aynı zamanda yayıncıların bu platform üzerinden gelir elde etmesini de sağlıyordu. İlk olarak 2015 yılında Avrupa'da piyasaya sürülen bu araç, şu anda 25'ten fazla ülkede 100'den fazla yayıncı tarafından kullanılıyor. Üstelik bu yayıncılara The Washington Post ve Vox Media da dahil.

Daha önce yaşadığı içerik moderasyon problemleri ve yanıltıcı haberler nedeniyle tepki gören YouTube, bu sorunu sürdürülebilir ve uzun vadeli bir haber ekosistemi inşa ederek çözmek istiyor. Görünen o ki; YouTube şu anda içerik bakımından açık bir platform olmanın esnekliği ve itibar edilen haber kaynaklarını desteklemek arasında bir denge oturtmaya çalışıyor.

Hatta şirket, güvenilir haber kaynaklarını destekleme konusunda bir kaç farklı adım attığını da duyurdu. Bu değişiklikler arasında haber arama sonuçlarına yönelik kaynak sağlama ve doğrudan haber kaynaklarını destekleme de yer alıyor.

Şirketin yaptığı diğer duyurular ise YouTube'da yer alan kaliteli haberleri öne çıkarmak üzerine. Bir flaş haber esnasında platform, flaş haberin hızlıcadeğişebileceğini belirten bir hatırlatmayla birlikte, haber makalesinin kısa bir metin önizlemesini göstermeye başlayacak. YouTube aynı zamanda Ana sayfada haber videolarının daha belirgin bir şekildegörünmesini sağlayacak ve TV ekranları için kullanılan YouTube uygulamasında daha fazla yerel habere yer verecek.

Tüm bunların yanı sıra YouTube'un komplo teorilerine katkıda bulunan tartışmalı konularda Wikipedia ve Encyclopaedia Britannica'dan bilgilere yer vereceğini de belirtelim. Aynı zamanda YouTube'un önerilen videolarda sunduğu seçkide daha fazla güvenilir kaynak yer alacak. YouTube'un bu konuda Google News'dan faydalanacağını söylemekte fayda var.

Uzun süredir  gelir elde etmek için bir çok platformda mücadele veren yayıncıların bu sayede biraz olsun rahat nefes alabileceğini söyleyebiliriz. Facebook'un yaptığının aksine yayıncıları doğrudan fonlamayı düşünmeyen Google, bu yaklaşımın daha kalıcı bir fayda sağladığını savunuyor. Yayıncılardan bazıları ise Google'ın sektöre doğrudan yatırım yapmamasını eleştiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.