Lime'a Uber ve Google'dan 335 milyon dolar yatırım

Lime'a Uber ve Google'dan 335 milyon dolar yatırım

Şehirleşmenin getirdiği gereksinimler ile paylaşım ekosistemine yeni iş modellerinin kullanımı her geçen gün giderek artıyor. Bazı pazarlarda e-bisiklet paylaşımını gölgede bırakabilecek bir servis var ki o da elektrikli scooter paylaşımı.

Ülkemizde e-scooter paylaşımına yönelik henüz bir girişim yok. Ancak başımızı Kuzey Amerika'ya ve Asya'ya çevirdiğimizde hem girişimlerin, hem de yatırımcıların bu konuya büyük ilgi gösterdiğine şahit oluyoruz. İlginin en büyük nedeni ise elbette talep. Öyle ki, 2025'e kadar küresel pazar büyüklüğünün 22 milyar doları aşması bekleniyor.

Bundan birkaç gün öncesine kadar San Francisco sokaklarında e-scooter paylaşım hizmeti sunmak isteyen 12 girişim vardı. Bu alanda hizmet vermek isteyen girşimlere ise yatırımlar dur durak bilmeden sürüyor. Sadece 1 ay içinde 150 milyon dolar ve hemen ardından 200 milyon dolar yatırım alan Bird, arkasına Sequoia Capital’in desteğini alan bir girişim oldu. Bird, bu hızlı yatırım ile Avrupa pazarında da agresif bir büyüme gerçekleştirmek isterken  girişimin değerlemesi 2 milyar dolara ulaştı.

Çok daha taze bir haber ise Bird'ün rakibi Lime'dan geldi. Sadece 12 ay içinde Avrupa ve ABD'de 70'den fazla pazara giren girişim, arkasına Uber'in de desteğini alarak toplam 335 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Uber'in mevcut yatırım turlarına katılması ile stratejik bir ortak olarak birlikte çalışacağını açıklayan girişim, teknoloji şirketinin büyük bir yatırım yaptığını da ekledi.

GV liderliğinde yapılan yatırım turuna Alphabet, IVP, Atomico ve Fidelity Management and Research Company'nin de katıldığını duyuralım. Öte yandan mevcut yatırımcılar, Andreessen Horowitz, Coatue, Fifth Wall ve GIC, Singapur Devlet Kalkınma Fonu'nu yine yatırımcılar arasındaydı. Yeni yatırımlar ile Lime, faaliyetlerini küresel çapta genişletmek, yeni ürün ve teknolojiler geliştirmek istiyor.

Lime'ın kurucu ortağı Tob Son şirket blogunda kaleme aldığı yazıda “Elektrikli scooterlar popülaritesinde büyüdükçe ve kısa mesafeler için daha sevilen bir yol haline geldikçe, ortaklık Uber’in dünyanın dört bir yanındaki insanlar için bir ulaşım platformu olma vizyonunu arttırıyor. Scooter'larımızla ortak marka oluşturmak ve Uber uygulamasında Lime'ı daha fazla haberle takip etmek için çalışıyoruz. ” yorumunu paylaştı.

Son olarak 2017'de kurulan Lime'ın bugüne kadar toplam 467 milyon dolar yatırım aldığını da paylaşalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.