Facebook'un destekçi rozetleri Türkiye'ye açıldı

Facebook'un destekçi rozetleri Türkiye'ye açıldı

Geçtiğimiz günlerde Influencerlar için Patreon tarzı bir gelir modeli oluşturan Facebook, bu gelir modelini Türkiye kapsamında da yanına aldı. Şirket, Türkiye'de de aktif olan bu özellik sayesinde hayranların sevdiği içerik üreticilere destek olmasını ve bunun sonucunda destekçilerin sanal bir hayran rozeti kazanmasını sağlıyor.

Hatırlarsanız daha önce Facebook’un Patreon’u klonladığından bahsetmiştik. Ismarlama modeli diyebileceğimiz bu gelir modeli, mid-roll reklamlara oranla daha fazla içerik üreticiye açılırken, hayranlar da üreticilere bağışladıkları 4.99 dolar  karşılığında özel sahne arkası içeriklerine ve bir rozete kavuşuyorlar.

Ancak yukarında görüldüğü üzere içerik üreticilerin özel sahne arkası içerikler yerine sadece rozet vadetmesi de olası. Destekle düğmesine bastığınızda ilk önce takip ettiğiniz içerik üreticisinin desteğinizle ilgili bir konuşma yaptığı  video ile karşılaşıyorsunuz. Rozete tıkladığınızda ise rozetle ilgili detaylı bilgi alabiliyorsunuz. Eğer Destekçi olmaya kararlıysanız, Facebook Google Play'e tanımladığınız kart üzerinden ödeme alıyor.

Bir süre sonra bu ödeme şeklinin alternatifleriyle karşılaşabileceğinizi söyleyelim.  Zira Facebook, Hayranların Facebook’un yeni kripto para birimi Stars sayesinde video üreticilerine bahşiş bırakabileceği bir sistemi de test etmeye devam ediyor. Bu arada içerik üreticilere sadece gönderiler üzerinden değil sayfaları üzerinden de destek olabileceğinizi belirtelim.

İlk olarak Mayıs ayında incelediğimiz Facebook’un “Influencer Marketing” arama motoru, geçen ay Brand Collabs ismiyle piyasaya sürülmüştü. Brand Collabs Manager'ın, daha önce de aktardığımız gibi reklam verenlerin, kanaat önderleriyle iletişime geçmesini sağlayan bir araç olduğunu hatırlatalım.

Reklam verenler Brand Collabs sayesinde kanaat önderlerinin geçmiş çalışmalarının yanı sıra hayranlarının demografik niteliklerini, istatistiklerini de görebiliyor ve onlarla iletişime geçebiliyor. Rozetlerin ve patreon modelinin ülkemizde hayata geçtiğini düşünürsek yakın zamanda Branda Collabs'in de ülkemizde faaliyet göstermeye başlaması olası.

Geçtiğimiz ay yayınladığı yeni video platformu IGTV ile gündeme gelen Instagram ise henüz Brand Collabs'e dahil değil. IGTV özelinde kanaat önderlerinin varlığından faydalanan Instagram, etkileşim oranı ve platformda bulundurduğu kanaat önderleriyle hali hazırda markaların gözdesi. Dolayısıyla sahip olduğu sosyal ağlar arasında çapraz kullanıma düşkün olan Facebook'un yakın zamanda Instagram’ı da bu araca dahil etmesi söz konusu olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.