Facebook, interneti havadan kitlelere yayma fikri çerçevesinde üzerinde çalıştığı drone projesi Aquila'yı durdurma kararı aldığını açıkladı. Şirket, bundan sonra güneş enerjisiyle çalışan uçak inşa etme hayalini sürdürmeyecek.
Şirketin kodlama alt sitesinde yayınlanan bir habere göre, Facebook'tan Yael Maguire, kendi uçaklarını bundan böyle tasarlamayacaklarını ya da inşa etmeyeceklerine karar verdiklerini açıkladı. Facebook, Bridgewater'daki tesisi de kapatmaya karar verdi. Şirket, Aquila gibi “yüksek irtifa platform istasyonlarını” (HAPS) ilerletmek için Airbus gibi ortaklarla çalışmaya devam edecek.
Aquila ilk olarak 2014'te hayata geçirilmiş ve 2015'te halka açılmıştı. Aquila'nın ilk uçusu ise 2016 yılında gerçekleştirilmişti. İlk uçuşunda çok başarılı olamayan Aquila, 2017'de gerçekleştirilen ikinci test uçuşunda da istenen başarıyı elde edememişti.
Araç, güneş pilleri tarafından doldurulan son derece düşük güç çekimleriyle çalıştığı için Aquila'nın yine de başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Facebook düşük güçte, yüksek irtifa iletişim araçlarına girmeyi düşünen tek şirket değil. Bu rekabet de her ne olursa olsun mükemmeliyeti beraberinde getiriyor. Böyle bir zemini sıfırdan inşa etmek için gereken kayda değer yatırım ölçeği ve bir sosyal ağ ile bir kıdemli havacılık şirketi arasındaki uzmanlık ve temel yetkinlikler arasındaki uçurumu göz önünde bulundurarak, Facebook'un kayıplarını azaltmaya karar vermesinin şaşırtıcı olmadığını söylemek mümkün.
Aquila'nın akıbetinin ileride ne olacağını söyleyemesek de Facebook'un bu konuda başka planları olduğunu, çalışanların söylemlerine bakarak tahmin edebiliyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=eOez_Hk80TI
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap