Günümüzde sahte haberlerin artmasıyla birlikte sosyal platformlarda büyük bir güven problemi oluşmaya başladı. Bu sahte haberleri oluşturan etkenlerin başında ise hiç şüphesiz gerçek olmayan, photoshop'lu görüntüler geliyor. Truepic uygulaması ise bu fotoğrafların gerçek olup olmadığınızı anlamanızı sağlıyor.
Gerçeği ortaya çıkarmayı hedefleyen Truepic, Dowling Capital Partners'ın başını çektiği A Serisi yatırım turunda 8 milyon dolarlık yatırım aldı. Yatırımcılar arasında eski Thomson Financial (Reuters) CEO'su Jeffrey Parker ve Harvard Business School profesörü William Sahlman gibi isimler de bulunuyor.
Özellikle Reddit'te yer alan Deepfakes isimli kanal, birçok ünlünün sahte +18 videolarını oluşturulmasına neden olmuş, bu teknoloji de gelecekte ortaya çıkabilecek problemlerle ilgili kafalarda soru işaretleri bırakmıştı. Her ne kadar Deepfakes kanalı Reddit tarafından kapatılmış olsa da Deepfakes teknolojisi, politikacıların kimliğine bürünmek ve onların söylemediklerini söylemek veya yapmadıklarını yapmak için kullanılabilir.
Truepic'in kurucusu Craig Stack, Truepic'i hayata geçirmeyi seçimlerden çok daha önce başladıklarını, ve dünyanın dijital imgelerin kötüye kullanılmasıyla artan yanlışları düzeltmek için Truepic teknolojisine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Truepic'in nasıl çalıştığından da kısaca bahsedelim. Uygulamayı App Store ya da Google Play Store'dan indirdikten sonra photoshop'lu olup olmadığını merak ettiğiniz görseli sisteme yüklüyorsunuz. Truepic, resmin değiştirilip değiştirilmediğini doğruluyor ve görsele zaman damgası, coğrafi kod, URL ve diğer meta verilerle filigranlar ekliyor. Truepic'in sunucuları, altı basamaklı bir kod ve onun URL'si ile bir sabit blockchain'deki bir nokta ile atanan fotoğrafın bir sürümünü depoluyor.
Kullanıcılar, Truepic'i bir arkadaşlık sitesinde, bir e-ticaret sitesinde veya başka bir yerde değiştirilmiş bir veri bulunduğunu kanıtlamak için yayınlayabilirler. Görüntüleyenler, gerçeğin değiştirilmediğinden emin olmak için, sistemdeki kayıtlı sürümle karşılaştırmak üzere fotoğrafa damgalanan URL'yi ziyaret edebilirler.