Facebook, reklam anlayışını kendi mobil platformunun dışına taşıyarak MoPub, Fyber ve Max gibi reklam satışı şirketlerinin yürüttüğü açık artırmalara katılmak üzere harekete geçti. Facebook aynı zamanda bu konuda Rovio, Talefun ve GameInsigh gibi yayıncılarla da doğrudan iş birliği yapacak. Böylece yayıncılar kendi reklam açık artırmalarını düzenleyebilecek ve Facebook Audience Network üzerinden reklam talebini gerçekleştirebilecek.
Facebook'un Audience Network Başkan Yardımcısı Alvin Bowles, yeni uygulama açık artırma modelinin "header bidding" ile benzerlik gösterdiğini söylüyor. Böylece web siteleri açık artırmaya çıkarılan reklam alanları için gerçek zamanlı olarak reklam ağlarıyla yarışabiliyor. Uygulamalar teknik olarak header bidding'e katılamıyor. Ancak Facebook Audience Network gibi bir talep kaynaklarına bağlanarak bir reklam alanı için rekabeti arttırabiliyorlar.
Uzun süredir hem reklamlar hem de yayıncılar konusunda sorunlar yaşayan Facebook, bu yeni modelle yayıncıları biraz olsun mutlu edebilir. Bowles bu reklam modelinin yayıncılarla ilişkisi konusunu şu cümlelerle yorumluyor:
Yayıncılardan farklı bir şey yapmalarını istemiyoruz. Şirket içinde yerleşik, üçüncü parti reklam teknoloji alanları var ve biz sadece bu envantere teklif vermek için bir fırsat arıyoruz.
Facebook'un şu an için Google'ın AdMob platformuyla bir anlaşması yok. Dolayısıyla şirketin tüm mobil reklam açık artırmalarına erişimi de söz konusu değil.
Fyber'in başkanı Offer Yehudai ise mobil cihazlarda geçirilen vaktin yüzde 85'inin mobil web yerinde mobil uygulamalarda geçirildiğini söylüyor. Bu noktada Facebook'un gösterim konusunda kendi Haber Kaynağı algısından çıkarak ciddi bir fırsatı değerlendirdiğini söylemek mümkün.
Bu noktada uygulama içi reklamların kazançlı bir iş olduğunu söylemekte de fayda var. Apple da reklam tarafını mobil reklam ağlarıyla hızlandırmayı düşünüyor. Böylece şirketin, Snapchat ve Pinterest gibi zirvedeki uygulamalara reklam dağıtımı yapması söz konusu olabilecek.
Mobil cihazlarda yapılan reklam harcamalarının yüzde 80'inin uygulama içi reklamlara yapıldığını da belirtelim. Geçtiğimiz yıl ABD kapsamında yapılan uygulama içi reklam harcaması ise 45.3 milyar dolar civarında.Facebook'un bu hamlesiyle ilgili olarak Uygulama içi video reklam platformu Vungle'ın programatik küresel direktörü Michael Deignan, "Facebook, üçüncü parti geliştirici ekosisteminin ilgi çekici olduğunun mesajını veriyor." dedi.
Tüm bu bilgilerin ışığında uygulama içi reklam pazarının gelecek vaad ettiği söylemek mümkün. Üstelik 2018 İnternet Trendleri Raporu’na göre ABD kapsamında 7 milyar dolarlık mobil reklam yaratılırken, platformlar bu reklamları alabilmek için güvenli içerikler sağlamak üzere sorumluluk geliştiriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap