Daimler, Tesla Semi'ye rakip elektrikli tırlarını tanıttı

Daimler, Tesla Semi'ye rakip elektrikli tırlarını tanıttı

Tesla'nın sürekli ertelenen ve nihayet 2017 yılı sonlarında tanıtılan elektrikli tırı Tesla Semi'ye rakip geldi. Daimler, geçtiğimiz çarşamba günü tanıttığı 2 elektriki tırından birini tam olarak Tesla Semi'ye rakip olarak piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Tanıtılan araçlardan Tesla Semi rakibi olan, ağır hizmet için tasarlanan Freightliner eCascadia, 730 beygir gücüne ve 550 kWh piline sahip olacak ve bir pille 400 kilometrelik yolu gidebilecek.

Tesla Semi ile kıyaslandığı zaman rekabet edebilecek bir araç gibi görünmüyor çünkü Tesla Semi'nin özellikleri neredeyse eCascadia'yı ikiye katlıyor. Tesla Semi, dolu bir pil ile yaklaşık 800 km yol alabilirken 30 dakikalık bir şarj ile yaklaşık 650 km gidebilecek bir kapasiteye sahip. (Gerçekten inanılmaz.)

Daimler'in böyle bir "rakip" çıkarmasının kendilerince haklı sebepleri de yok değil. Geçtiğimiz Şubat ayında Bloomberg'e konuşan Daimler'in kamyon ve otobüs bölümü başkanı Martin Daum, Tesla Semi'nin özelliklerinden şüphe duyduğunu söylemişti.

"Tesla gerçekten söz verdiği özelliklerle tırları teslim etmeyi başarırsa açıkçası Daimler olarak iki tane de biz satın alırız. Birini test eder diğerini de en küçük parçasına kadar ayırırız. Çünkü eğer bu özellikler gerçekten yapılırsa biz bir şeyleri atlıyoruz demektir" diyen Daum, Tesla Semi'nin teknik özelliklerinin fizik yasalarını altüst ettiğini de iddia ediyor. Daimler gibi bir mühendislik devinin dayanağı olmadan söyleyemeyeceği (söylememesi gereken) sözler bunlar. Tabii bir diğer tarafta da birçok imkansızı başarmış bir girişimci Elon Musk olduğunu unutmamamız gerekiyor.

Daimler Tesla Semi rakibi dışında bir de yerel kullanımlar ve daha kısa mesafeler için ürettikleri Freigthliner eM2 modelini de tanıttı. Bu modelin menzili ise yaklaşık 370 km olarak paylaşıldı.

Daimler 2018 yılı sonuna kadar ilk müşterilerine 30 adet prototip teslim etmeyi hedefliyor. Seri üretime ise 2021 yılında başlamayı hedefliyorlar.

Yapılan basın açıklamasında Daimler, "Kamyon taşımacılığı endüstrisinin tartışmasız küresel lideriyiz ve elektrikli kamyon ve otobüsler ile bu konumda kalmayı planlıyoruz" dedi. "İlk olarak elektrikli tırlar üzerinde çalışıyoruz ve ilgili her segmentte standardı belirlemeye çalışıyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.