Facebook Marketplace'ten gelir elde etmeye başlıyor

Facebook Marketplace'ten gelir elde etmeye başlıyor

Yakın zamanda ülkemizde de kullanıma açılan Facebook’un ikinci el alışveriş servisi Marketplace, reklam modelleri ile şirkete para kazandırmaya hazırlanıyor. Dün ABD'de test edilmeye başlanan Marketplace reklamları, kullanıcıların ilanlarını Haber Kaynağı'nda öne çıkarmasını sağlıyor.

Daha önce Facebook reklamı kullanmamış olanlar için basit tutulan reklam panelinde, reklamverene bütçe ve yayın süresi soruluyor. Ayrıca panelde yakındaki konumlarda yaşayan 18 yaş üstü kullanıcıların hedeflenmesi dışında bir seçenek sunulmuyor. Bunun yanı sıra Facebook, dün işletmelerin Marketplace'de ürün tanıtımı yapmasını sağlayan reklam modelini de duyurdu.

Ocak ayında ABD'de kademeli olarak açılan bu reklam modeli Mayıs ayında Kanada'da test edilmişti. Şu anda resmi olarak kullanıma açılan reklam modeli bu ülkelerin yanı sıra Yeni Zelanda ve Avustralya'da aktif olacak. Böylece işletmeler artık Haber Kaynağı, video, Instagram ve diğer reklam modellerinin yanı sıra Marketplace'te de yerini alacak. Ürün tabanlı reklam kampanyalarının daha fazla modelle birlikte ilan sekmesinde yer alması da söz konusu.

İşletme reklamlarını bir kenara bırakırsak öne çıkarılan ilanların hedeflemesinin kısıtlı olması, aslında reklamın işlevini de azaltan bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Zira bu reklam modeli,  Marketplace üzerinden mobilya ya da ürün satışı yaparak nakit elde etmek isteyenler için bir avantaj olabilirdi. Üstelik yakın zamanda ev, araba, iş ve hizmet ilanlarının da yayınlanmaya başladığı özellikte Facebook'un da daha iyi bir hedefleme ile reklam kampanyalarında artış görmesi söz konusu olabilirdi.

Yine de Facebook bu konuda reklamların otomatik olarak optimize edileceğini söylüyor. Yani kullanıcılar sizin reklamlarınıza tıkladığında Facebook reklamınızı o kullanıcılarla benzer demografik özelliğe sahip kullanıcılara da gösterecek. Ürünü satıldı olarak işaretlediğinizde ise reklam kampanyanız hemen durdurulacak.  Öne çıkarılan reklamlar, Facebook’un açık artırma sisteminde yer alan geleneksel tekliflerin yanında yer alacak. Böylece hangi reklamın daha çok ilgi çekeceği de ön görülebilecek.

Bu arada Facebook'un politik ürünleri öne çıkarmaya izin vermediğini söyleyelim. Başkanlık tanıtım kampanyasında kullanılan tişört, kupa ve rozet gibi ürünleri buna örnek gösterebiliriz. Bu noktada politik reklamveren doğrulamasının ve etiketleme sisteminin şu anda sadece Sayfaları kapsadığını söylemekte de fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.