16 yaşındaki sosyal paylaşım sitesi StumbleUpon kapanıyor

16 yaşındaki sosyal paylaşım sitesi StumbleUpon kapanıyor

Bazılarınız "StumbleUpon ne ki?" diye düşünürken bazıları da "hala açık mı o site?" diye içinden geçiriyordur sanırım. Evet, 2001 yılında hayatına başlayayan Reddit ve Digg gibi devler ile beraber sosyal paylaşım kültürünün temellerini oluşturan StumbleUpon kapanıyor. Kurucu ortaklardan Garrett Camp, kapanış haberini bir blog yazısıyla duyurdu.

Camp, mümkün olduğunca rahat bir geçiş sağlayabilmek amacıyla bir başka paylaşım platformu olan Mix ile entegrasyonu sağladıklarını ve 30 hazirana kadar StumbleUpon'da bulunan paylaşımlarınızı, ilgi alanlarınızı ve etiketlerinizi aktarabileceğinizi ve Mix üzerinden devam edebileceğinizi belirtiyor.

StumbleUpon, yukarıda da söylediğim gibi sosyal paylaşım platformlarının ilklerindendi ve ciddi bir trafik ve keşif kaynağıydı. Popüler paylaşımlar arasına giren bir siteniz veya yazınız çok değerli kişilere ulaşabiliyor veya sadece sitede gezinirken normalde erişemeyeceğiniz değerli, filtrelenmiş içeriklere erişebiliyordunuz. Reddit ve Digg hala popülerliklerini korusalar da StumbleUpon bunu sağlayamadı. Daha güncel bir platformdan örnek verecek olursak ProductHunt, şu anda özel bir alana hitap eden bir StumbleUpon örneği diyebiliriz.

StumbleUpon, 2007 yılında eBay tarafından 75 milyon dolara satın alınmıştı ve ilginç bir kararla 2009 yılında ilk kurucularına ve yatırımcılarına iade edilmişti (evet, pek fazla örneği görülmemiş bir olay ve zamanında Arda Kutsal da bu serbest bırakma haberini aynı şaşkınlıkla yazmıştı). Bu satış sonrası yeni yatırım bulmakta zorlanan Camp 2015 yılında da çoğunluk hisselerini yatırımcılardan satın almıştı. Camp'in 2015 yılında aldığı bu kararla beraber kurduğu Expa isimli şirket, aynı dönemlerde Mix'i ortaya çıkardı. Mix, mobil cihazlar için öğrenen bir içerik keşif uygulaması olarak hizmet veriyor ve StumbleUpon'un kapanma kararıyla beraber veri transferlerinde destek olacak. Yani 2015 yılında aslında bu kapatma kararının temelleri atılmış gibi görünüyor. (Bu arada Garrett Camp aynı zamanda Uber'in kurucu ortaklarından biridir.)

Her güzel şeyin bir sonu vardır deyişi StumbleUpon ile bir kez daha kendini doğrulamış oldu. Uzun yıllardır giriş bile yapmamış olsam da bir dönem zaman ayırır ve siteler arasında gezinirdim. Garrett Camp gelecekte bizim için yine çok anlam ifade edecek yeni projelere zaman ayıracağını belirtiyor, umarım ilerleyen dönemlerde en az StumbleUpon kadar fayda sağlayacak yeni projeler görebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.