Dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden biri olan Amazon, rakibi Walmart'ın yarısından daha az bir geçmişi olmasına karşın, rakibinin 2,5 katı bir değere sahip. Bu, sadece Amazon'un satın alma trafiğinin ne kadar yüksek olduğunu değil, dünya genelinde yüzmilyonlarca müşterisi olan teknoloji devinin elinde muazam ölçüde bir verinin olduğu da gösteriyor.
Şirketin, geçtiğimiz Ocak ayında beşinci kez yayınladığı şeffaflık raporunda, ABD'de 2017 yılının ilk yarısında hiç olmadığı kadar fazla müşteri verisini polis teşkilatlarına verdiği ortaya çıkmıştı.
Şirket, bugünlerde ise Rekognition isimli yüz tanıma cihazını kanun uygulayıcı kurumlara satmak ile eleştiriliyor. Washington Post'ta yer alan habere göre, Amazon ABD'nin Oregon ve Orlando'daki polis teşkilatlarına yüz tanıma aracını vererek, medeni haklar grupları arasında kaygı uyandıran bir teknolojinin hayata geçirilmesinin önünü açmakla suçlanıyor.
Kişilerin hareketlerini anlık olarak gösteren Rekognition, videolarda insanların tanımlamasına ve hareketlerini neredeyse anında takip etmesine olanak tanıyor.
Amazon'un attığı bu adıma sivil toplum kuruluşları ise eleştiri ile yaklaşıyor. Zira, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve ismi açıklanmayan bazı kuruluşlar, Amazon'dan Rekognition'ı devlet kurumlarına pazarlamayı durdurmalarını istediklerini belirtti. Teknolojinin “herkesin kimliğini tespit edip, onları izlemeye yarayan bir sistemin çok rahatlıkla kurulabilmesine" neden olabileceği belirtiliyor.
"Kayıp çocuklar bulundu"
Amazon ise Rekognition'ın insanlığa fayda sağladığına yönelik bir açıklama yaptı. Açıklamada, programı kullanarak bazı kurumların kaçırılmış kişileri ve eğlence parklarındaki kayıp çocukları bulmak için kullandıkları belirtildi.
2016'da tanıtılan Rekognition'a, bugün 400 dolar gibi ücret ile 305.000'den fazla kamuya açık fotoğraf yüklenebiliyor. Kullanıcıların, sistemi kullanmaya devam edebilmeleri için aylık 6 dolar ödemeleri gerekiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap