Bilim insanlarından nesneleri su altında görünmez yapan bir cihaz

Bilim insanlarından nesneleri su altında görünmez yapan bir cihaz

Pelerin, yüzük, şapka gibi aksesuarlar ile görünmezlik kavramı bilim kurgu ve fantastik filmlerin vazgeçilmez bir parçası. Startrek gibi insanları hatta devasa uzay gemilerini görünmez yapan kamufle etme teknolojilerinin yer aldığı sahneler, bilim kurgu filmlerinin en heyecan verici karelerinden biri. Tüm bunlardan sadece çocukların değil biz yetişkinlerin bile etkilenmemesi mümkün değil.

"Kamufle etme teknolojisi" ya da nam-ı diğer "görünmezlik teknolojisi" film endüstrisi kadar gerçek dünyada da bilim insanlarını uzun zamandır meşgul eden bir konu. Şimdilik uçakların radarlardan gizlenebilmesi  ya da termal kamuflaj gibi çoğunlukla askeri alanda kullanılan bu teknoloji, geçmişten bugüne kadar birçok bilimsel çalışmanın merkezine oturuyor.

Son olarak ABD'de Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nde görev alan Amanda D. Hanford ve ekibi  bu alanda yeni bir araştırmaya imza attılar. Araştırma ekibi su altında tespit edilemeyen ve sonarların göremeyeceği bir cihaz geliştirdiler.

Yapılan test çalışmasında araştırmacı ekip, bir malzemeyi suya yerleştirdikten sonra işaret ettikleri ses dalgalarını ölçtüler. Sudaki sonuç yankıların, ses dalgalarının malzemenin etrafında sıçramadığını gösterdi. Araştırmacılara göre bu, yeni malzemenin sonar için görünmez olacağı anlamına geliyor.

Kamufle etme teknolojisi ya da nam-ı diğer görünmezlik teknolojisi bilim dünyası kadar devletleri ve özel şirketleri uzun zamandır meşgul eden bir konu. Geçtiğimiz yıllarda ABD Savunma Bakanlığı, olayları lensler ve ışık kırılmaları sayesinde zaman içerisinde gizleyen bir cihaz geliştirmişti. Deney çalışmalarında göre, görünmezliğin mekanda değil zamanda gerçekleştiği iddia edilmişti.

Yine geçtiğimiz yıllarda Çin ve Singapurlu bilim insanları, ışığı büken bir cihaz sayesinde nesneleri görünmez kılmayı başarmıştı. Camdan yapılmış altıgen bu cihazın içinden geçen bir balık ve kedi görünmez olmuştu.

Bu arada Japon araç üreticisi Toyota da geçtiğimiz günlerde kendi endüstrisinde bir ilke imza attı. Otomobil üreticisi Amerikan Pantent Enstitüsü'nden bir görünmezlik cihazının patentini aldı. Otomobil devinin aldığı patent, maliyeti daha düşük bir sistem geliştirmelerini sağlayacak. Geliştirdikleri teknoloji ile ışığı bükerek sürücülerin yol ve çevresini daha geniş görmeleri sağlanmak isteniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.