Fantasmo’dan anti merkezcil üç boyutlu harita projesi

Fantasmo’dan anti merkezcil üç boyutlu harita projesi

İster sanal gerçeklik olsun ister otonom araçlar, ürününüz dünya ile etkileşim içerisinde ise dünyanın üç boyutlu bir modeline ihtiyaç duyar. Yani girişim Fantasmo’nun kurucu ortağı Jameson Detweiler’e göre projelerinin arkasındaki fikir, Apple veya Google’ın harita uygulamalarının aksine, anti merkezcil bir yapı ile kurgulanan bir harita uygulaması.

Fantasmo, her isteyen geliştiricinin katkıda bulunabileceği ya da kendi sanal gerçeklik veya otonom araç projesinde kullanabileceği, santimetre altı hassasiyette harita projesi.

Fantasmo, üç boyutlu harita verisi yaratmak isteyen geliştiriciler için ücretsiz bir kamera konumlandırma standardı (camera positioning standart –cps) yayınlamayı planlıyor. Ücretlendirmeyi, açık kaynak geliştirdikleri ve kullanıcılarının kendi mülklerinin üç boyutlu tarama verisini, robotlar, sanal gerçeklik veya Fantasmo’nun SDK’sını kullanan herhangi bir uygulama için gönderdikleri TerraOS işletim sistemi üzerinden kurumsal ya da Premium üyelik için alacak.

Fantasmo, TenOneTen Ventures’in liderliğinde topladığı 2 milyon dolar fonlamadan sonra şimdi geliştiricileri ve mülk sahiplerini kapalı betaya davet ediyor.

Google’ın kendi geliştirdiği görsel konumlandırma sistemi ile rekabet geliştirmek cesur bir hamle olsa da, Fantasmo, mülk sahiplerinin kendi üç boyutlu harita bilgilerinin Google gibi büyük şirketlerin elinde olmasındansa nerenin nasıl haritalanacağına ve bu haritaların nasıl kullanılabileceğine dair izinlere gene kendilerinin karar verdiği bir sistemi tercih edeceklerini düşünüyor. Fantasmo ile kullanıcı, haritalandırmayı kendi yapar ve mülkünde nerelerin robotlar tarafından kullanılabileceğine nerlerde PokemonGO oynanabileceğine kendi karar verir.

Sadece Apple, Google ve HERE’ın haritaları merkezi bir otoritede tutmak istediğini belirten Detweiler, bu verinin sadece tek bir merkezi sunucuda durması durumunda bu şirketlerin istedikleri zaman istedikleri gibi bizi izleyebileceklerinden endişeli. Herkesin kamera donanımlı bir sanal gözlüğe sahip olacağı yakın gelecekte bu veririnin tek bir merkezi sunucuda olmasının çok daha korkutucu olduğunu belirten Detweiler, bu tamamen kişisel mahremiyetin sonu demektir diyor.

Hali hazırda coğrafi konum içeren fotoğrafları toplayarak tarayıp, duvar gibi tanımlayıcı veri özelliklerini kendi nokta bulutlarına aktaran Fantasmo Snata-Monika merkezli ve şimdilik 11 çalışanı bulunuyor. Fantasmo’nun geliştirdiği SDK daha sonra bu nokta bulutu haritasından gerçek zamanlı konum bilgisi alabiliyor. Bu bilgi dâhili gps kullanımına göre çok daha hassas. Bu nokta bulutu bilgisi yerleştirilmiş gerçeklik uygulamalarında objelerin daha hassas ve hatasız yerleştirilebilmesini sağlarken otonom araç ve robotlarında herhangi bir şeye çarpmamaları için kullanılıyor.

Detweiler’a göre önümüzdeki yıllarda kurulacak en önemli alt yapı çalışması nokta bulutu haritalandırması olacak. Bu potansiyel sadece TenOneTen gibi yatırım şirketlerinin ilgisini çekmedi. Sektör rakipleri, PokemonGo’nun şirketi Niantic’in satın aldığı Escher Reality ve Ubiquity6’da projeye ilgi gösterenler arasında.

Ama projenini önünde hala en büyük tehlike elindeki sayısız olanak ve endüstri standardı haline gelmiş olan Google Maps. Daha geçen gün yerleştirilmiş gerçeklik ile GoogleMaps’te yön bulmanızı sağlamak için bir tilkiyi takip edebildiğiniz bir demo yayınladılar.

Fantasmo’nun şimdilik umudu Google’ın devasa yapısının kendine zarar vermesi. Büyük şirketler kendi platformlarının kullanılmasında ve endüstri satandardı olan uyuglamaları ile verinin tek sahibi olmanın peşindeler. Yeni girişimin hedefi ise zafere beraber çalışabilirlik ve mahremiyet üzerinden varmak istiyor. Fantasmo’nun hedefi mülk sahiplerinin kendi mülklerinin üç boyutlu harita bilgisinin kullanım ve izin haklarına sahip olmaları ve korumaları.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.