25 bin dolarlık robot barista saatte 120 kahve hazırlayabiliyor

25 bin dolarlık robot barista saatte 120 kahve hazırlayabiliyor

Robotların insanların işlerini elinden alabileceği düşüncesi uzun süredir hepimizde hakim. Bu konuda ilgi çeken örneklerden biri ise espresso, flat white ve cortado da dahil olmak üzere saate 120 kahve sunabilen 25 bin dolarlık robot bir barista. Intelligentsia, Ritual ve Equator gibi kahve üreticilerinin Café X Technologies ile bir araya gelerek yarattığı robot barista, gelecek hakkında bize çok şey söylüyor.

San Francisco'daki bir cafede tek başına baristalık yapan Robot, kahve yapımı konusunda üçüncü dalga kahvecilerden beklenebilecek bir performans sergiliyor. Robotun yaratıcısı 24 yaşındaki Henry Hu ise bu konuda şu açıklamayı yapıyor:

Robot devrimini bir problem olarak görmüyorum. Buradaki fikir herhangi bir şekilde sizi korkutmak ya da size zarar vermek için ortaya atılmadı. Bütün mesele kahvenizi size daha hızlı ve daha lezzetli bir şekilde servis etmek.

Starbucks'ın New York'ta 3.15 dolar'a küçük boy Cappucino ve Latte servis ettiğini düşünürsek Cafe X'deki ücretlerin oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz. Cafe X'de bir çok içecek 3 dolara servis edilirken fiyatlar 4 doların üzerine hiç bir şekilde çıkmıyor. Bunun nedeni muhtemelen çalışan maliyetlerinin ortadan kalkması. Üstelik ABD'de zorunlu olan bahşişler burada söz konusu bile değil.

Aralarında Thiel Foundation ve tanınan melek yatırımcı Jason Calacanis'in de bulunduğu yatırımcılar, Cafe X'e 7 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Calacanis yaptığı bu yatırımla ilgili şunları söyledi:

İnsanların 2018 yılında günde 10 saat kahve yapması fikri, gişe memurunun otobanda metal bir kutuda oturması kadar delice. Bu aynı zamanda müşteri için de bir işkence. Baristalar siparişleri yanlış alıyor, içecek kalitesi çılgınca istikrarsız ve kahve mekanları her bir müşterinin geçmişte verdiği içecek siparişlerini kaydetmiyor. Fakat tüm bunları robot bilimiyle yapmanız mümkün.

Sizi bilmem ama ben geçmişte verdiğim içecek siparişlerinin kaydının tutulmasındansa, yanlış siparişlerle karşı karşıya kalmayı tercih ederim. Yine de benim bu şahsi talebim, otomasyonun perakende sektörünü değiştirmesinin önüne geçemeyecek. Zira ABD'deki bir çok şirket, asgari ücretlerin artmasıyla birlikte çalışan maliyetlerini düşürmenin peşinde.

Yatırım Danışmanlığı şirketi Cornerstone Capital Group 2017'de hazırladığı bir rapor, 6 ile 7.5 milyon perakende işinin, gelecek yıllarda otomasyonlar tarafından yapılacağını gösteriyor. Perakende sektöründeki işçiler gelecek yıllarda ciddi bir işsizlik mücadelesiyle karşılaşabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.