Sanal gerçeklik, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte birçok alanda karşımıza çıkmaya devam ediyor. Tüketici tarafından sıklıkla kullanılmaya başlanan sanal gerçeklik teknolojisi, artık üretimde de karşımıza çıkıyor. Bu teknolojinin ülkedeki örneklerinden birine ise Mercedes-Benz Türk imza attı.
Üretimin ilerleyişinin sanal gerçeklik gözlükleri ile birebir izlenebileceği teknolojiyle, tüm lokasyonlardaki mühendislerin dijital ortamda bir araya gelerek aynı araç üzerinde eş zamanlı olarak daha gerçekçi model incelemeleri yapmasına olanak sağlanıyor. Mercedes-Benz Türk ise Daimler için Aksaray Fabrikası’nda, “Sanal Gerçeklik Teknolojisi” ve “Karma Gerçeklik Teknolojisi”ni kullanan şirketlerden biri oldu.
Bu teknolojiyle birlikte çalışanlar, kendilerini, seçimi önceden yapılan bir ortamda ve önceden hazırlanmış araçların yanında buluyor. Sisteme giriş yapan çalışanlar, sanal olarak isterlerse yürüyerek aracın etrafında dolaşabiliyor, parçaya eğilip yakından bakabiliyor ya da ellerindeki kumandaların özelliklerini kullanarak istedikleri parçayı söküp takabiliyorlar. Sisteme eklenen yeni özellikler sayesinde istenilen parçadan ya da yerden ölçü de alınabiliyor. AR-GE çalışmaları devam eden araçların üzerine ayrıca kablolar veya borular çizebiliyor ya da bu parçaların yerçekimi etkisi altında nasıl etkilendikleri ölçümlenebiliyor.
Sanal gerçeklik teknolojisinin en güzel yanlarından biri, montaj ve demontaj işlemleri sırasında yaşanabilecek herhangi bir iş kazası riski de ortadan kaldırıyor olması.
Özel donanımlı bir gözlüğe, iki adet kablosuz kumandaya ve bu donanımları takip eden iki adet baz istasyonuna sahip olan teknolojinin kullanım alanı sadece parçaların uyumunu görmekle sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda imalat sürecinde kullanılan alet ve montaj tertibatlarının uygunluğu ve bunların montaj çalışanı açısından ergonomisi de incelenebiliyor. Bu sayede üretimin her aşamasında verimlilik ve insan sağlığı için yüksek standartlar yakalanıyor.
Mercedes-Benz Türk’ün Aksaray Fabrikası’nda devreye alınan yeni Sanal Gerçeklik Teknolojisi, Daimler’in tüm AR-GE departmanları ile aynı anda çalışabilmesine olanak sağlanıyor. Yeni ürünlerin devreye alınma süreçlerinde tüm olası ihtimaller inceleniyor ve parça maliyeti olmaksızın fiziksel örnekleme metodu ile hem zaman hem de maliyet avantajları elde ediliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap