Google, Gboard'a Mors alfabesini entegre ediyor

Google, ilk kez 2016'da piyasaya sürdüğü sanal klavye uygulaması Gboard'a yeni ve oldukça önemli bir özellik ekleniyor. Uygulamaya Mors alfabesi entegre edilmeye çalışılırken, bununla iletişimden yoksun kişilerin kendi seslerini bulmaları sağlanmak isteniyor.

Projenin arkasındaki hikaye ise oldukça ilginç. Yazılımcı Tania Finlayson'ın kendi sesini Mors alfabesi yoluyla bulması ile proje hayata geçti. Tania'nın konuşma güçlüğü yaşaması üzerine eşi onun kafa hareketlerini analiz eden ve onları Mors alfabesine dönüştüren özel bir cihaz geliştirdi.

Sonrasında Tania, iş birliği için çalışmayı eşi ile birlikte Google'a taşıdı. Gboard'daki Mors alfabesi, kullanıcıların klavye kullanım ihtiyaçlarına göre özelleştirmelerine olanak tanıyan ayarları içerecek. Projenin web sitesinde yer alan bilgilere göre sistem, Anahtar Erişimi (Switch Access) ve Nokta Taraması (Point Scan) gibi Android Erişilebilirlik özellikleriyle birlikte çalışıyor.

Cihazdaki sol tuşu, basıldığında Mors alfabesindeki "nokta"yı (.) temsil ediyor. Sağ tuş ise "uzun sinyali" (-) temsil ediyor. Birbirini takip eden sinyaller bu sayede birer konuşma metnine dönüşebiliyor.

Tania Finlayson yaptıkları katkıdan oldukça mutlu. Mutluluğunu bir konuşmasında,  “Gboard'un, daha fazla kişinin benzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli ayarlarla geçiş erişimine izin veren bir Mors klavyesine sahip olması beni çok heyecanlandırdı.” cümleleri ile paylaştı.

Bu arada Google, Mors alfabesnin daha hızlı ve kolay öğrenilebilmesi için ilgilenenler için  Mors posteri de oluşturdu. Program ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.