Google, araştırma kanallarını Google AI olarak yeniden adlandırdı

Google, araştırma kanallarını Google AI olarak yeniden adlandırdı

Uzun yıllardır yapay zeka (AI) alanınca büyük çalışmaları bulunan Google'ın son yıllarda AI üzerine yaptığı büyük yatırımlar bazı birimlerin yeniden markalaşma çalışmalarına vesile oldu.

Neredeyse yapılan her işte makine öğrenmesinin giderek arttığı şirkette, Google Araştırma birimleri "Google AI" başlığı altında  birleştirildi.  Bunun bir parçası olarak,  web sitesinin adını Google AI  olarak değiştiren teknoloji devi,  blog ve bağlı Twitter ve Google+ kanalları da dahil olmak üzere mevcut Google Araştırma (Google Research) kanallarını Google AI olarak yeniden adlandırdı.

Google, kullanıcılarının research.google.com'da  ve sosyal ağlarında bulunan hesaplardaki bilgilere de eskisi gibi ulaşabileceklerini açıkladı. Önceki Google Araştırma web sitesi içeriğinin, blog gönderilerinin veya tweet'lerin yeni ağlantılara uygun şekilde yönlendirildiğine tanık oluyoruz.

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, AI'yı herkes tarafından kullanılabilir hale getirmeyi hedefleyen Google, sağlık araştırmalarından  AutoML'e kadar, neredeyse her işte makine öğreniminin tekniklerini kullanıyor.

AI sistemi Google Duplex, telefondan randevu alabilecek

Bu arada Google'ın  duyurduğu yapay zeka sistemi Google Duplex ilk gününde etkinliğe damgasını vurdu.  Şirket, Google Duplex teknoloji ile Google Asistan'ın, kullanıcıları adına telefon ile randevu alabilmeleri üzerine çalışıyor. Aşağıdaki ilk ses kaydında Google Asistan ile bir kuaför salonundaki kişi arasında gerçek bir konuşmaya tanık oluyoruz.

Kuaförden öğlen 12:00 için  randevu isteyen asistan, kuaförün o saat için uygun olmaması üzerine sabah 10:00 öğlen 12:00 arasında tekrardan bir randevu istiyor. Müşterisi adına aradığını bildiren asistan, sonrasında telefondaki kişi ile saç kesimi için saat 10:00'a mutabık kalıyor. Asistan'ın konuşma sırasında doğal tonlama ve boşluk doldurucu ifadeleri kullandığını duyuyoruz.

http://www.gstatic.com/b-g/DMS03IIQXU3TY2FD6DLPLOMBBBJ2CH188143148.mp3

Yatırımlarının neredeyse  tümünü,  yıllar boyunca doğal dil anlayışı, derin öğrenme ve yazılı mesajdan konuşmaya aktaran Google'ın yeni AI sisteminin hala geliştrilmesi gereken yönleri var.

Bir sonraki görüşmede, bu durumu daha net görebiliyoruz. Zira Google Asistan bu telefon görüşmesinde dil engelini aşmak zorunda kalıyor. Restoran çalışanı, asistanın ayın 7'si yerine 7 kişi için rezervasyon yaptırmak istediğini düşünüyor. Burada ise zaman ve kişi sayısı birbiri ile karışıyor.  Restorandaki kişinin AI'yi 7 kişiden az masalarda rezervasyon yapması gerekmediğini söylemesi üzerine ise AI bekleme süresinin ne kadar süreceğini soruyor.  Çalışanın Asistan'a fazla beklemeyeceği üzerine  güvence vermesi durumunda da  AI, “Oh, anladım, teşekkürler” diyor.

http://www.gstatic.com/b-g/KOK4HAMTAPH5Z96154F6GKUM74A3Z1576269077.mp3

Google CEO'su Sundar Pichai, şimdilik süreci "deney" olarak değerlendiriyor.  Sistemin test çalışmalarıın  önümüzdeki bir kaç hafta içinde hızlandırılması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.