AdMonitor, Türkiye 2017 ikinci yarısı reklam raporunu yayımladı

AdMonitor, Türkiye 2017 ikinci yarısı reklam raporunu yayımladı

Müşterilerine dijital izleyici kitleleri hakkında veri sağlayan danışmanlık şirketi Gemius, reklam dünyasına yönelik önemli verilerin olduğu son raporunu yayımladı. EMEA pazarında 2017 yılının ikinci yarını kapsayan rapor; AdMonitor'deTürkiye'ye yönelik de ilgi çekici veriler var.

Demografik bilgilerle başlayan raporda,  2017'nin ikinci yarısında Türkiye'deki İnternet kullanıcılarının nüfusunda  kadın katılım oranının yine düşük olduğu gözlemleniyor.  Yüzde 41 ile kadın İnternet kullanıcısı oranının erkeklerden önemli ölçüde daha az olduğu belirtiliyor. Reklam görüntülemelerinin çoğunluğunu %61 ile erkekler oluştururken, tıklamalarda ise bu oran yüzde 78'i buluyor.

Raporda,  internet nüfusunun en büyük kısmını oluşturan 15-24 yaş gurubu olurken konu, reklam tıklamalarına geldiğinde zirveyi 45-54'lük yaş grubuna bırakıyor. Öte yandan 35-44 yaş arası İnternet kullanıcılarının, reklamları tıklayanların raporda yer aldığı üzere % 12'sini oluşturduğu, reklamların görüntülendiği kişilerdeki temsillerinin ise iki kat daha fazla olduğu dikkatlerden kaçmıyor.

CTR'da önemli bir değişiklik yok

Türkiye'de 2017 yılının ikinci yarısında, Tıklama Oranı (CTR) % 1,04'e ulaştı. Bu, 2016 yılının aynı yarısına kıyasla pek de bir değişikliğin olmadığı anlamına geliyor. En yüksek CTR "Spor & Turizm" (% 1,84) sektörüne, ikinci sırada "Elektronik, Ev ve Bahçe" (% 1,66), üçüncü sırada ise "Gıda ve İçecek" (% 1,57) sektöründe olduğu belirtiliyor. Mobil cihazlardaki reklam gösterimlerinin en büyük payı "İlaç" (% 51.81) ve "Telekomünikasyon" (% 46,24) sektörlerinde kaydedildiği dikkatlerden kaçmıyor.

Cihazlar açısından analiz edildiğinde ise, rapora ait dönemde CTR'ın en popüler olduğu bilgisayar, tablet ve telefonlarda arasında da analizlere yer verilmiş. Bilgisayarda,  2,12 CTR ile "Zenginleştirilmiş Medya" ve 0,79 CTR  ile standart banner'lar olduğu gözlemleniyor. Bilgisayardaki gösterim sayısı standart banner için 60,84  olurken bu, Zenginleştirilmiş Medya'da 74.05'e yükseliyor.

Telefondaki gösterimlerin payı "Standart Banner" için % 36, 73 ve Zenginleştirilmiş Medya için % 23,67 olduğu gözlemleniyor.  Böylelikle en yüksek gösterim sayısı da,  % 62,97 ile yine bilgisayarlarda gerçekleşiyor. Diğer iki en popüler cihaz, Telefon ve tablette ise sırası ile &34, 62  % 2,41 olduğu gözlemleniyor.

Tıklanma oranı,  % 66.73 ile en çok telefonlarda görülüyor. ikinci en çok tıklama oranı  % 29,49 ile bilgisayarlarda olurken, onu  % 3.78'lik tıklama ile Tablet takip ediyor. Standart Banner ve Zenginleştirişmiş Medya için telefondaki CTR, sırasıyla 1.24 ve 1.73 olarak gerçekleştiği belirtiliyor.

Estonya, banner'ların en popüler olduğu ülke

Raporda yer alan bilgilere göre EMEA bölgesinde 2017'nin ikinci yarısında, Standart Banner reklam modelleri en çok Estonya'da ilgi gördü.  % 91,6 kampanyada Standart Banner kullanılırken, pazarda en düşük payı %63,7 ile Polonya sahiplendi.

Zenginleştirilmiş medya, Ukrayna ve Çekya'da en çok ilgi gördü. Kampanyaların % 50'den fazlası bu biçimleri içerirken, Letonya % 13.7 ile bu kategoriye en az ilgi gösteren ülke olarak kayıtlara geçti.

Raporda bulunan daha fazla bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.