Rekor zarar açıklayan Tesla'nın araç paylaşım modeli belli oldu

Rekor zarar açıklayan Tesla'nın araç paylaşım modeli belli oldu

Otomotiv sektöründe yeni bir dönemin kapılarının açılmasında önemli bir rol oynayan Tesla'nın kurucusu Elon Musk, dün şirketine yönelik ilginç mesajlar paylaştı. Tesla'nın 2018 yılına ait ilk çeyrek finans raporunun paylaşılmasının ardından Tesla hakkında açıklamalar yapan Musk, yeni konuları masaya yatırdı.

Konuşmasında Tesla'nın crossover aracı Model Y'nin üretimine 2019 değil, 2020'de başlanacağını söyleyen Musk, aracın 'üretim devrimi' olacağını söyledi. Öte yandan Musk, her üç ayda bir araçlardaki otopilot sürücü destek özelliğinin güvenliği hakkında rapor yayınlayacaklarını açıkladı. Rapor, Seviye 4 ve Seviye 5'de olan tamamen otonom araçları kapsayacak.

Musk'ın konuşmasında dikkat çeken diğer bir konu ise Tesla'nın ilerleyen dönemlerde hayata geçireceği araç paylaşım ağı Tesla Network'tü. Araç paylaşım ağ modelini 'Robo-Uber'e benzeten Musk, bu sayede sahibinin, elektrikli Tesla otonom aracını başkaları ile paylaşabileceğini aktardı.

Bildiğiniz üzere Musk'ın araç paylaşım ağına yönelik nihai planlarını ilk kez duymuyoruz. Kendisi 2016 yılında da şirketinin 10 yıllık yol haritasını gösteren  "MASTER PLAN, PART DEUX"de de bu bilgiyi paylaşmıştı. Paylaşım ekosistemi ile maliyeti düşürmeye kararlı olan Musk, bu sayede Tesla araç sahiplerine de para kazanma yollarının kapılarını açabilecek.

Musk, otonom araç pazarında çok iyi konumlandırdıklarını dile getirse de nihai planının hayata geçirebilmesi için bazı yasal ve teknik zorlukları aşması gerekiyor. Her şeyden önce şu anda otonom araçlara yönelik net yasalar yok. Bu, sürecin işlemesini zorlaştıracak önemli bir etken olarak gösteriliyor.

Öte yandan Tesla'da, bu ağ paylaşımını yönetmek için bir ağ yazılım platformu henüz mevcut değil. Ancak Musk, henüz tarih vermese de yakın gelecekte bu sistemi kurmayı planladıklarını belirtiyor.

2018 ilk çeyrekte 700 milyon dolarlık zarar

Musk'ın açıklamalarını, şirketin 2018'in ilk çeyreğine yönelik sunulan raporun hemen ardından yapması da gözlerden kaçmadı. Şirket, 2018'in ilk çeyreğini 700 milyon dolarlık bir zararla kapattı.

Öte yandan Tesla'nın %20'lerde olan  brüt kar marjı  son bir kaç çeyrekte %15 seviyesine düştü. Ancak yatırımcılar,  Tesla'nın uzun vadeli kar marjına odaklanılması gerektiğini düşünüyorlar. Zira Tesla'nın, Model 3 üretimi hedeflerine yaklaşmaya başlaması ile şirketin brüt kar marjında bir iyileşme bekleniyor. Şirket Q2 2018 sonuna kadar 5.000 Model 3 üretim hedefine ulaşmayı başarabilirse, Tesla'nın 2018'in son iki çeyreğini  karlı kapatacağını tahmin etmek güç olmayacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.