Cambridge Analytica kapanıyor

İngiltere merkezli veri analiz şirketi Cambridge Analytica kapanıyor. Tüm faaliyetlerini durdurma karar alan şirket, iflas sürecinin başlatıldığını duyurdu. Şimdilik İngiltere'de başlayan süreç, yakında ABD topraklarındaki şubeleri de kapsayacak.

Facebook'un son veri skandalının merkezinde yer alan Cambridge Analytica'nın iflas bayrağını çekme nedeni, yüksek maliyetli avukatlık ücretleri ve kamuoyu baskısı olarak gösteriliyor.  Kendilerinin hem toplumsal hem de siyasi arenada bir çok skandal ile ilişkilendirilmelerinin ardından en önemli müşterilerinin kendilerine sırt çevirdiğini belirten şirketin, artık maliyetleri karşılayamadığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz Mart ortalarında, Cambridge Analytica'nın geliştiricilerinden Alexander Kogan'ın uygulaması aracılığıyla Facebook kullanıcılarının  verisine yasadışı  eriştiği biliniyordu. Uygulama sadece kullanıcısının verisini toplamak ile yetinmiyor, kişinin Facebook arkadaşlarının kişisel verilerini de topluyordu. Yaklaşık 87 milyon kişinin psikolojik verilerini toplamak ile suçlanan şirket, Brexit ve ABD Başkanlık seçimlerini manipüle etmek ile suçlanmıştı.

Şirket, Trump'ın eski politik danışmanı Steve Bannon ve hedge fon yöneticisi,  milyarder Robert Mercer tarafından kuruldu. New York Times'ın haberine göre, şirket Cumhuriyetçi taraftarların kendi başkentlerinde en az 15 milyon dolar yatırım aldı.

Şirket geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, kendisne yöneltilen veri skandalıyla ilgili iddiaların "asılsız" olduğunu savunmaya devam ediyor. Bununla birlikte, iddialarla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatıldı. Cambridge Analytica'nın avukatı Julian Malins'in web sitesinde Çarşamba günü yayınlanan açıklamada iddiaların "gerçekler tarafından doğrulanamadığı" belirtildi.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, olayın patlak vermesinin ardından, kendisini savunmak üzere ABD Senato karşısına çıkmıştı. Skandal, sosyal ağın kendi veri politikasını değiştirmeye zorlarken, Facebook yeni "Clear History" özelliğini tanıttı. Bu özellik, gelecekte kullanıcılara, hangi üçüncü taraf uygulamalar ve web sitelerinin kişisel bilgilerine eriştiklerini gösterecek.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.