Freelance çalışanların veya çalışmayı düşünenlerin ihmal etmemesi gereken detaylar

Freelance çalışanların veya çalışmayı düşünenlerin ihmal etmemesi gereken detaylar

Freelance yaşam gerçekten oldukça tatmin edici olabiliyor. Çalışmalarınızı dilediğiniz yerde, dilediğiniz şartlarda yapabiliyor olmak, ofis ortamlarında zorunlu takılmaktan çok keyifli oluyor fakat bir çok farklı disiplini bir arada oturtmanız gereken bu freelance hayat tarzı hiç düşünmediğiniz veya düşünme gereği duymadığınız bazı konular size maddi ve manevi zarar verebilir. Bu nedenle aşağıdaki freelance çalışanların en az bir kere yaptığı bu hatalara dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Harcamalarınızı gider olarak göstermek!

Freelance hayatın en sinir bozucu şeylerinden birisi muhasebecinize iletmek zorunda olduğunuz giderlerinizdir. Evinizi ofis olarak göstermekten tutun da öğlen yediğiniz yemeğin ve içtiğiniz kahvenin faturasına kadar her yerde fatura toplamak zorunda olmak oldukça rahatsız edici olabiliyor. Bu nedenle bir çok defa bir harcama yaparken "gider gösterebilir miyim?" sorusu aklınıza gelmeyebiliyor. Unutmayın, gider göstermemek size oldukça pahalıya patlayabilir.

Aynı kazancı iki defa harcamak! 

Güzel bir projeyi tamamladınız ve işinizi teslim ettiniz. Her şey onaylandı ve artık faturayı kesip ödeme alabilmek için müşterinize gönderebilirsiniz. Müşteriniz -hele ki büyük bir marka ise muhtemelen 1-2 ay bekleterek- size ödemeyi çıkabilir. Ama burada beyniniz size bir oyun oynayacaktır. Faturayı kesip gönderdiğiniz için artık o parayı kazanmışsınız diyebiliriz. Dolayısıyla kazandığınız bu parayı harcayabilirsiniz. Ama aynı para size geldiği zaman tekrar harcamak isteyeceksiniz. Bu nedenle ödeme düzenlerinizi ve harcamalarınızı yaparken aynı kazancı birden fazla harcamamaya dikkat etmelisiniz. Maaş olduğu zaman bunu otomatik olarak yapıyorsunuz ama freelance hayatın cilvelerinden birisi de bu.

Dinlenmek için ne yapıyorsunuz? 

Öyle anlarınız vardır ki 10 saat yerinizden kalkmadan çalışmışsınızdır. İnanıyorum ki her freelance çalışan bunu bir kaç defa yapmıştır. Fakat bunun sizin ruh sağlığınızı ne kadar kötü etkileyebileceğini unutmayın. Hele ki sıklıkla evden çalışıyorsanız çalışma ortamınızı belirli aralıklarla değiştirmek, mümkünse evin dışına taşımak ve çalışmalar sırasında ara vermek, spor yapmak ve tamamen farklı bir alanda bir şeyler yapmak (işinize göre değişecektir) sizi ferahlatacaktır. Stresli bir iş hayatından uzaklaşmak için freelance olduğunuzu unutmayın.

Terzi kendi söküğünü dikemiyor mu?

Freelance çalışanların çoğunluğu yakın çevresi aracılığıyla müşteri buluyor fakat portfolyonuz üzerinden güzel işler alamayacağınızı size düşündüren şey ne? Neden güzel bir portfolyonuz, yaptığınız güncel işler ve aktif yazdığınız bir blogunuz olmasın ki? Yeni müşteriler bulmanız için sitenizi güncel tutmanız ve işlerinizi en iyi şekilde sunmanız oldukça önemlidir. Bir çok markaya güzel projeler yaparken neden kendinizi daha iyi sunmayasınız ki?

Gelir-gider kontrolü yapıyor musunuz?

Geçen ay ne kadar kazandınız? Önümüzdeki ay ne kadar kazanacaksınız? Hatta önümüzdeki ayı daha iyi bitirebilmek için ne kadar daha kazanmalınız ve daha bir çok soru... Freelance hayatın en büyük sorunlarından biri de gelir-gider dengesini kurmaktır. Sık sık değişen, proje bazlı çalışmalar yapıyorsanız bu dengeyi kurabilmek için bazı uygulamalar kullanmak işinize yarayabilir. (Daha önce paylaştığımız 6 kullanışlı bütçe planlama uygulamasına göz atarak başlayabilirsiniz.) Eğer bu dengeyi kurmazsanız hiç farkında olmadığınız bir anda oldukça ciddi bir maddi sıkıntı içinde bulabilirsiniz kendinizi.

Kişisel bakım!

En son ne zaman uyudunuz? Hatta daha önemlisi bir uyku düzeniniz var mı? Projelerin teslim tarihleri yaklaştıkça pijamaları bile çıkarmadan mı çalışıyorsunuz? Ya yemek? eğer bir yemek yapanınız yoksa ne kadar sağlıklı beslendiğinizi düşündünüz mü? Bunlar çok küçük görünse de hayatınızın geri kalanını etkileyebilecek şeyler. Bu nedenle kendinize iyi bakmayı unutmayın.

Freelance hayatın güzellikleri saymakla bitmez fakat olumsuz yönlerini, disiplinli davranmadığınız zaman sağlığınızdan olabileceğinizi ve hatta iflasa kadar gidebileceğinizi unutmamanız gerekiyor. Bu nedenle daha güzel bir hayat kurmak yolunda attığınız bu adımdaki detaylara biraz daha özen göstermenizde fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.