Facebook'un ardından Instagram da veri indirme aracını yayına aldı

Facebook'un ardından Instagram da veri indirme aracını yayına aldı

Geçtiğimiz günlerde Facebook‘tan sonra Instagram'ın da veri taşınabilirliğine yönelik aracını yayınlamaya karar verdiğinden bahsetmiştik. Instagram, dün veri indirme aracını tüm kullanıcılara açtı. Araca, Instagram'ın web ve uygulama sürümünde gizlilik ve güvenlik ayarları üzerinden ulaşmanız mümkün.

Yine de bir Instagram sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre Veri İndirme aracının web sürümü herkese açılmış olsa da,  iOS ve Android sürümleri üzerinden erişme seçeneği kademeli olarak açılmaya devam etmekte. Yani bazı kullanıcıların henüz uygulama üzerinden verilerini indirebilmesi söz konusu değil.

İndirdiğiniz veriler ise profil bilgileriniz, fotoğraflarınız, videolarınız, arşivlenmiş Hikayeleriniz (Aralık 2017'den sonra paylaşılanlar ) gönderileriniz ve hikaye metinleriniz, yüklediğiniz kişi bağlantıları, takipçilerinizin isimleri ve takip ettiğiniz kişiler, Direkt mesajlarınız, geçici olmayan direkt mesajlarınız, fotoğraflarınızı ve videolarınız, yorumlar, beğeniler, aramalar ve ayarlarınızdan oluşuyor.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu değişiklik,  Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi’nin tüm verilerin taşınabilir olması maddesine uyum sağlamak için yapılıyor. Yine de 800 milyon kullanıcı ile fotoğraf paylaşma konusunda tüm sosyal ağları geride bırakan Instagram'ın, kullanıcıları içeride tutmak için verilerini sunmaya ihtiyaç duymadığını belirtelim.

Şimdiye kadar Snapchat ve Phhhoto gibi rakiplerini klonlayarak kullanıcılara bir çok farklı özellik sunan uygulama, ulaştığı etkileşim ve aktif kullanıcı oranı olarak etrafında  pek de rakip bırakmadı. Dolayısıyla verilerini indiren kullanıcıların hesabını kapattığında, gideceği alternatif sosyal ağlar zayıf kalıyor.

Bunun yanı sıra Instagram'ın veri indirme aracının, veri indirmek için kullanılan üçüncü parti araçlardan daha güvenli olduğunu söylemek mümkün. Zira Instagram giriş bilgilerine ulaşan üçüncü parti uygulamalar, hacklenme riskini arttırırken, onayınız dışında görsellerinizin kullanılmasına da yol açabiliyor. Yine de Facebook'un veri indirme aracını 2010 yılında yayınladığını düşünürsek, Instagram'ın bu aracı yayınlamak konusunda 8 yıl geciktiğini söyleyebiliriz.

Sanırız WhatsApp da daha fazla gecikmek istemiyor olacak ki; şirket, dün Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi’ne uygum sağlayarak veri indirme aracını tüm kullanıcılara açtığını duyurdu. Hesap bilgilerinin indirilmesini sağlayan araç, profil fotoğrarafınızı ve grup isimlerini indirmenize yarıyor. Ancak mesajları bu kısımdan indiremiyorsunuz. Mesajlar sadece telefonlar aracılığıyla indirebiliyor ya da yedeklenebiliyor.

WhatsApp'ın aynı zamanda, Avrupa'da asgari kullanım yaşını 13'ten 16'ya çıkardığını belirtelim. Şirket, Avrupa'daki faaliyetlerini yönetmek için ise bölgede işletme kurdu ve verilerini Facebook ile paylaşmadığını açıkladı. Yine de, WhatsApp'ın her iki uygulamadaki kötü oyuncuları engellemek için güvenlik ve istenmeyen posta önleme verilerini Facebook'la paylaştığını söyleyelim.

Senatodaki ifadesinin ardından Zuckerberg söylemleri ve eylemleriyle Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi’ne uyum gösterse de konu iş modelinin değiştirmeye geldiğinde sessizliğini koruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.