Almanya Yüksek Mahkemesi: Reklam engelleme yazılımları yasadışı değildir

Almanya Yüksek Mahkemesi: Reklam engelleme yazılımları yasadışı değildir

İnternetteki reklamları gizleyen reklam engelleyicileri, çoğu yayıncı için gelir kaybı anlamına gelebiliyor. Almanya'da Federal Yüksek Mahkeme'nin birkaç gün önce verdiği bir karar ise  ülkedeki medya endüstrisinin gelir modelinin yapılanmasında önemli bir rol oynayabilir.

Almanya Yüksek Mahkemesi, Axel Springer'in AdBlock Plus'ın arkasındaki şirket olan Eyeo'ya karşı açtığı bir davayı reddetti. Avrupa merkezli yayıncılık devi (2015'te şirket içi satın alan), reklam engellemenin yanı sıra reklamverenin  bir çeşit engelleme listesi olarak tanımladığı' beyaz liste'  iş modelinin Almanya'nın rekabet yasasını ihlal ettiğini de iddia etti. Axel Springer, 2016 yılında bir alt mahkemenin beyaz liste için ödeme yapmaması gerektiğine hükmederek kısmi bir zafer kazanmıştı.

Ancak, Yüksek Mahkeme bu kararı bozdu. Bu süreçte Eyeo'nun beyaz listesinin yasal olduğu belirtildi. TechCrunch'ta yer alan yazıya göre, kararın ardından Eyeo'da Operasyon ve İletişim Başkanı olarak görev alan Ben Williams şu ifadeleri kullandı:

Bugün, Almanya Yüksek Mahkemesi'nin Adblock Plus / eyeo lehine ve Alman medya yayın kuruluşu Axel Springer'in alehine karar almasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu karar, Münih ve Hamburg'daki bölgesel mahkemelerde de belirtildiği gibi onaylanmıştır. Bu dava daha önce Köln Bölge Mahkemesi'nde, daha sonra Köln'deki Temyiz Mahkemesi'nde - benzer sonuçlarla yargılanmıştı. Ayrıca, Adblock Plus’ın belirli kabul edilebilir reklamlara izin vermek için bir beyaz liste kullanabileceği onaylandı. Bugünün Yüksek Mahkeme kararı, Axel Springer'in Adblock Plus'ın iş modelinin beyaz listeye eklenmesi için farklı şekilde hizmet sunduğunun iddiasına son veriyor.

Almanya'da masa üstü bilgisayardan açılan her dört sayfadan birinde reklamların engellendiği belirtiliyor. Bu durum gelirlerini Internet reklamlarından sağlamaya çalışan yayın kuruluşlarını rahatsız ediyor. Federal Hükümet ve eyalet yetkilileri reklam engelleyicilerinin yasalara uygun olup olmadığını bir süredir teyid ediyorlar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.