Kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra, kanser sanayileşmiş ülkelerde en önemli ölüm nedeni arasında yer alıyor. Bireylerin çoğu, ancak tümör geliştikten sonra ya da diğer adıyla kanserin son evrelerinde hastalığı teşhis ettirebiliyorlar.
İsviçreli bilim insanları, gelecekte kanserin erken safhada tespit edilmesini sağlayabilecek önemli bir çalışmaya imza attılar. Journal Science Translational Medicine'de yayınlanan bir makaleye göre, dört kanser türünü önceden tespit edebilecek bir uyarı sistemi geliştirmeyi başardılar. Akciğer, kolon, prostat ve meme kanserlerini çok erken bir aşamada sentetik bir gen ağındaki erken uyarı sistemi ile tanımlayabildiklerini açıkladılar.
Erken uyarı sistemi, biyoteknologların insan vücudu hücrelerine entegre olduğu ve böylece bir implanta takıldığı bir genetik ağdan oluşuyor. Bu kapsüllenmiş gen ağı daha sonra kan kalsiyum seviyesini sürekli olarak izlemek üzere deri altına entegre ediliyor. Kalsiyum seviyesi, uzun süreli olarak belirli bir eşik değerini aşar aşmaz, bu durum genetik olarak modifiye edilmiş hücrelerde vücudun bronzlaşma pigmenti melanininin üretimini tetikliyor. Deri daha sonra çıplak gözle görülebilen kahverengi bir ben oluşturuyor.
Prototipi geliştirilen uyarı sistemi şimdilik domuzlar ve fareler üzerinde test edildi. Testler, sistemin güvenilir bir şekilde çalıştığını gösterse de bilim insanları, testin insanlar üzerinde başlayabilmesi için alınacak çok mesafenin olduğunu belirtiyorlar. Çalışmanın başındaki Prof. Dr. Martin Fussenegger, bu tür bir kanser teşhisi implantının piyasa olgunluğuna getirilmesinin en az on yıl süren araştırma ve geliştirmeyi alacağını tahmin ediyor.
Yapılan basın açıklamasında, araştırmacıların vücutta güçlü bir şekilde düzenlendiği için dört tür kanserin gelişiminin göstergesi olarak kalsiyumu kullandıkları belirtiliyor. Araştırmacılara göre, kemikler, konsantrasyon farklılıklarını dengeleyebilen bir tampon görevini görebiliyor. Bununla birlikte, kanda çok fazla kalsiyum tespit edildiğinde, bu dört kanserin biri için bir işaret olarak hizmet edebildiği belirtiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap