IKEA'nın mobilya kurulumu yakında robotlara emanet

IKEA'nın mobilya kurulumu yakında robotlara emanet

Bilirsiniz, IKEA'nın klişe bir karikatürü vardır. Karikatürde, IKEA ile iş görüşmesine gelen adayın kapıdan içeri girdiğinde yerde parçalara ayrılmış bir sandalyeyi monte etmesi beklenmektedir. Neyseki iş mülakatlarında böyle soruların yer alması sadece karikatürlerden ibaret. Zira böyle bir durumda insanoğlunun yerini robotların alacağı kaygısı kimilerine göre bir miktar daha artabilirdi.

Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi mühendisleri ise bugünlerde IKEA'nın monte edilmesi çetin mobilyalarını robotlar aracılığı ile test ediyor. Bilim Robotics dergisinde Çarşamba günü yayınlanan bir araştırmaya göre, iki adet donanımlı robotik kol, mağazadan alınan bir STEFAN sandalye seti hazırlamak üzere programlanabildi.

Araştırmacılar, test için üretim bantlarındakilere benzer iki adet robot kolu kullandılar. Robotlar, 20 dakika gibi bir sürede parçaları rastgele bir düzende koyulan sandalyeyi monte etmeyi başardılar. Robot kollarının bu işlemleri tamamlayabilmek için 3D kameraları ve kuvvet sensörlerini kullandıkları belirtildi.

Endüstriyel robotların önceden belirlenmiş hassas ayarlara sahip oldukları biliniyor. Robot kollarının IKEA ürünlerini monte edebilmeleri için ise mühendislerin robotlara kuvvet sensörleri monte etmeleri gerektiği belirtiliyor.

Ancak kimilerine göre ise IKEA ürünlerini monte etmek birer eğlenceden ibaret olabiliyor. Yetişkinler için yap-boz diyebileceğimiz bu ürünlerin monte etme işlemini robotlara kim bırakmak ister ki!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.