Zuckerberg, Facebook'taki gölge profillerin varlığına aşina olmadığını söyledi

Zuckerberg, Facebook'taki gölge profillerin varlığına aşina olmadığını söyledi

Facebook kullanıcısı olup olmamanız farketmeksizin Facebook'un sizi profillendirmesi bir süredir teknoloji dünyasında konuşulan konulardan biriydi. Ancak dün şirketin CEO'su Zuckerberg bu durumun varlığından haberdar olmadığını ifade etti.

Facebook'un kullanıcı olmayanlardan topladığı verileri ve Facebook'un sahip olduğu ancak kullanıcıların sitede açıkça görmesini istemediği diğer gizli verileri kapsayan bu duruma genellikle "Gölge Profiller" deniyor. Bu dün mecliste gerçekleşen duruşmada  New Mexico Vekili Ben Lujan ise Mark Zuckerberg'i tam da bu konuda köşeye sıkıştırdı.

Zuckerberg ve Lujan arasında geçen konuşmanın o kısmı tam olarak şöyle:

Lujan: Facebook, henüz Facebook’a kayıt olmayan kişilerin profillerini detayladırıyor, evet mi hayır mı?

Zuckerberg: Kongre üyesi, genel olarak, güvenlik amaçlı olarak Facebook'a kaydolmamış kişiler hakkında, yalnızca bir önce bahsettiğiniz gibi benzeri kazıma türünü önlemeye yönelik verileri topluyoruz.

Lujan:Yani bunlara gölge profiller deniyor, bazıları tarafından böyle adlandırılımıyor mu?

Zuckerberg: Kongere üyesi, bu tanıma aşina değilim.

Lujan:  Ben bugünün duruşmasında onlardan gölge profiller olarak bahsedeceğim. Ortalama olarak Facebook her bir Facebook kullanıcısı için ne kadar veri göstergesine sahip?

Zuckerberg: Ezbere bilmiyorum. (Kafadan söyleyemem)

Lujan: Facebook’un ortalama bir Facebook kullanıcısı olmayan kişiye ait kaç tane veri göstergesine sahip olduğunu biliyor musunuz?

Zuckerberg: Kongre üyesi, ezbere bilmiyorum fakat sonrasında ekibimizin size dönüş yapmasını sağlayabilirim.

Lujan: Facebook tarafından Facebook üyesi olmayanların bilgilerinin toplantığı itiraf edildi. Sorum şu: Facebook hesabına sahip olmayan bir kişi Facebook’un istem dışı veri toplamasını devre dışı bırakabilir mi?

Zuckerberg: Hizmetlerimizi kullansa da kullanmasa da herkes, reklamlar için gerçekleştirilen herhangi bir veri toplama işlemini kapatabilir ve devre dışı bırakabilir, ancak kişilerin kamusal bilgileri kazımasını engellemek için ... birilerinin sürekli olarak hizmetlerimize erişmeye çalıştığını bilmemiz gerekir.

Lujan: Bugün bunun hakkında çok konuşmamamız sizi şaşırtabilir. Herkesin verilerini kontrol ettiğini söylüyorsunuz, ancak siz bir Facebook kullanıcısı dahi olmayan, bir onay, bir gizlilik sözleşmesi imzalamamış kişilerin verilerini topluyorsunuz.

Ve sizi şaşırtabilir ancak Facebook’un sayfasında “Facebook hesabım yok ve Facebook’ta depolanan bilgilerimi indirmek istiyorum.” Dediğinizde sizi “Facebook sayfanıza gidin ve sonrasında hesap ayarlarınızdan verinizi indirebilirsiniz.” Diyen bir forma yönlendiriyor.

Yani Facebook sayfası dahi olmayan insanları, verilerine erişebilmek adına Facebook sayfası açmalarını istiyorsunuz. Bunu değiştirmemiz gerek.

Facebook'un topladığı verinin boyutları henüz kesin olarak gün yüzüne çıkmamışken, Facebook hesabı olmayan kullanıcıların verileri üzerinde söz sahibi olmak için platforma giriş yapmaya zorlanması oldukça trajikomik. Zuckerberg'ün "Gölge Profiller" konusuna aşina olmadığını söylemesi ise bir başka açmaz.

Yine de Zuckerberg'in son oturumlardaki beyanına göre Facebook, ABD ve AB bölgelerinde Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi’ne uyum sağlayacak. Bu da tüm verilerin taşınabilir olması ve  kullanıcının isteği doğrultusunda şirketlerin bu verileri silmesi anlamına geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.