Apple'ın tüm tesisleri artık yüzde 100 yenilenebilir enerji ile çalışıyor

Apple'ın tüm tesisleri artık yüzde 100 yenilenebilir enerji ile çalışıyor

Teknoloji devi Apple, Lisa Jackson'ı bünyesine Çevre, Politika ve Sosyal Girişimler Başkan Yardımcısı olarak kattığından beri sürdürülebilir çevre adına hatırı sayılır bir ilerleme kaydetti. 2015 yılında bir liste yayınlayan şirket, Apple'ın tüm veri merkezlerini de dahil olmak üzere, perakende mağazaları ve üretim tesislerinin de yüzde 100 temiz enerji ile çalıştırılmasını amaçladıklarını duyurmuştu.

Geçen yıllar içinde Apple bu nihai hedefine emin adımlarla ilerlediğini bir kez daha gösterdi. Zira şirket geçtiğimiz günlerde 2017 Çevreye Karşı Sorumluluk Raporu'nu yayınladı. Buna  göre Apple, günümüzde artık dünyadaki tüm tesislerinin yenilenebilir enerji ile yüzde 100 çalıştırıldığını duyurdu.

2016 mali yılını kapsayan rapor, Apple'ın çevre politikaları alanında 10 yıllık bir güncellemenin de özeti. Apple'ın küresel tesislerinde kullanılan elektriğin yüzde 96'sı yenilenebilir enerji kaynaklarından gelirken, bugün şirket bu oranı yüzde 100'e çıkardı. Apple, artık  24 ülkede ve Apple’ın tüm veri merkezlerinde yüzde 100 temiz enerji kaynaklarını kullandıklarını duyurdu.

"Dünyayı bulduğumuzdan daha iyi bırakacağız"

Apple'ın çevre politikalarında daha duyarlı olma fikrinin şirket CEO'su Tim Cook'tan geldiğini biliniyor. Gelinen noktayı önemli bir kilometre taşı olarak göre Cook, "Dünyayı bulduğumuzdan daha iyi bırakmaya kararlıyız. Yıllarca süren yoğun çalışmalardan sonra bu önemli dönüm noktasına ulaştığımız için gurur duyuyoruz" dedi.

Apple'ın Cupertino'daki yeni merkezi, kısmen 17 megawatt'lık bir çatı katı güneş enerjisi tesisatından, yüzde 100 yenilenebilir enerji ile destekleniyor. Şirket, şu anda dünya genelinde 25 yenilenebilir enerji projesi yürüttüğünü ve 15 tane daha inşa edilmekte olduğunu söylüyor.

Bu arada üretim partnerlerinin ve tedarikçilerinin de tamamen yeşil enerjiye dönme konusunda şirkete bir sözleri olduğunu bilgisini de paylaşalım. Mesela, Japonya'nın Anagoya kent sınırında hizmet veren Apple tedarikçisi Ibiden, üretiminin yüzde 100'üne güç sağlamak için yüzen bir solar fotovoltaik tesisi inşa ediyor.

Lisa Jackson, ABD'nin eski Başkanı Barack Obama döneminde kabinede görev almış , 2013’de Apple’ın bünyesine geçmişti. Apple'ın 2017 Çevreye Karşı Sorumluluk Raporu hakkında daha fazla bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.