Lunacy sadece Mac'te açılan Sketch dosyalarını Windows kullanıcılarının da açmasını sağlayan ücretsiz bir program olarak ilk sürümünü 2016'da yayınladı. Sketch'in programda yaptığı değişikliklerle birlikte kodu yeniden düzenleyen geliştiriciler SketchAppSources'dan yararlanarak programın eski versiyonlarını da Lunacy'de çalıştırabilir hale getirdi. Şu anda Microsoft Mağaza'sındaki tasarım uygulamaları arasında ilk 10'da yer alan Lunacy'nin yeni versiyonundaki değişikliklere beraber bakalım.
Yeni versiyonu ile birlikte Lunacy Sketch for Mac'i destekleyen tam teşekküllü bir fotoğraf düzenleyicisine dönüştü. Lunacy'nin yazılımcıları bu yeni versiyonda daha önce karşılarına çıkan birçok hatayı düzelttiklerini ve performans optimizasyonu yaptıklarını ifade ediyor. Üstelik aracın Sketch'in her versiyonunu çalıştırabilmesi için 13 ay süren bir test çalışması yaptıklarını da belirtiyorlar.
Uygulamayı bilgisayarınıza indirdikten sonra açtığınızda Photoshop'un biraz daha basit bir versiyonuyla karşılaşıyorsunuz diyebilirim. Benim karşıma çıkan sayfa iPhone 8'in boyutlarına göre hazırlanmıştı. Ancak Lunacy'nin sunduğu sayfa boyutları bununla sınırlı değil. Uygulama, kullanıcılarına masaüstü cihazlardan tabletlere ve mobil cihazlara kadar birçok boyut alternatifi sunuyor.
Tıpkı Photoshop gibi Layerlarla hareket eden Lunacy'de metin hizalama seçenekleri ve ızgaraların yanı sıra kopyala yapıştır ve çoğalt gibi komutlar da mevcut.
Lunacy'nin ilginç özelliklerinden biri ise Google Fontlarına yönelik. Otomatik olarak Google Fontları indiren program eğer fontları eksik bir dosya açıyorsanız Lunacy fontları anında indirerek bu eksikliği gideriyor. Üstelik bu indrime işlemini o kadar hızlı ve sorunsuz bir biçimde yapıyor ki farkına bile varmıyorsunuz.
Bir diğer ilgi çekici özellik ise CDN'e görsel aktarımı. Aslında diğer bütün programlarda olduğu gibi Lunacy'de de üzerinde çalıştığınız görselleri bilgisayarınıza kaydetmeniz mümkün. Ancak Lunacy bu işi biraz daha ileri bir seviyeye taşıyarak CDN'e görsel aktarma seçeneğini de kullanıcılarına sunuyor. Böylece tasarladığınız görselin URL'ini alarak doğrudan HTML'in içine entegre edebiliyorsunuz. Lunacy bunu yapabilmeniz için görseli kendi CDN sunucusunda tutuyor. Bu hizmetin ücretsiz olmasının ardında ise KeyCDN ile yapılan sponsorluk anlaşması yatıyor. Bu arada JPG ve PNG dosyaları ise doğrudan URL üzerinden çekilebildiğini de belirtelim.
Lunacy'nin onu diğer araçlardan ayıran bir başka özelliği de layerlardaki objelerin CSS ve XAML özelliklerini görebilmeniz. Üstelik herhangi bir objenin özelliğini tek bir tıkla kopyalamanız da mümkün. Programın aynı ekibin geliştirdiği ve tek tıkla çalışmalarınızı paylaşmanızı sağlayan Sketch the Ripper ile entegre olabildiğini de belirtelim.
Lunacy'nin tüm özelliklerini incelediğinizde bu aracın tasarımları hem ortaya çıkarmakta hem de yönetmekte oldukça yetkin bir araç olarak öne çıktığını söyelemk mümkün. Tek bir problemi -hem de kendi problemlerini- çözmek üzere yola çıkan ekip, her güncellemede bu ürüne yeni özellikler ekleyerek onu bambaşka bir araca dönüştürdü. Ofisteki Mac - Windows çekişmesini kolayca çözen bu aracın bir tasarım programının çok ötesinde olduğu kesin.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap