Turkcell Teknoloji Zirvesi 2018‘de yapay zekayla rekabet ve işbirliği tartışıldı

Turkcell Teknoloji Zirvesi 2018'de yer alan ve Turkcell, CRM ve Analitik Çözümler Direktörü İnanç Çakıroğlu'nun yönetilen Yapay Zeka İle Rekabet Mi İş Birliği Mi? paneli katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı.
 Turkcell Teknoloji Zirvesi 2018‘de yapay zekayla rekabet ve işbirliği tartışıldı

Turkcell Teknoloji Zirvesi 2018'de yer alan ve Turkcell, CRM ve Analitik Çözümler Direktörü İnanç Çakıroğlu'nun yönetilen Yapay Zeka İle Rekabet Mi İş Birliği Mi? paneli katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Paneldeki Google Türkiye Pazarlama Direktörü Özgür Kirazcı, Garanti Emeklilik CEO'su Burak Göçer ve ZEK.AI'nin Kurucusu Onurhan Homriş konuştu.

İnsanlığın ve kurumların yapay zeka ile rekabet etmesi mi yoksa iş birliği mi yapması gerektiğini sorgulayan panelde finansa alanında yapay zekanın verdiği hizmetlerin kapsamı da konuşuldu. yatırım danışmanlığı sunan bir yazılım ürünü olan Zekai'nin işleyiş şekline de değinililen panelde, ZEKAI'nin tasarruf ve değerlendirme üzerine çalıştığı belirtildi. İnsan kaynağı bakımından milyarlarca Yatırım Danışmanının aynı şekilde hizmet vermesinin pek de mümkün olmadığı vurgulanarak ZEKAI'nin portföy yönetiminin demokratleşmesini amaçlandığı belirtildi.

ZEKAI ile birlikte çalışarak Fon Koçu'nu ortaya çıkaran Garanti Emeklilik CEO'su Burak Göçer, fon koçunu kullana bir çok kullanıcının sermayeler ile yeni tanıştığını ifade etti. Türkiye’de bireysel emeklilik sistemi ile şu anda 7 milyona yakın katılımcı sermaye piyasası oyuncusu olduğunu söyleyen Göçer, yatırım fonları dünyasında 3 milyon yatırımcı olduğunu ifade etti. Bu bağlamda ZEKAI'nin 20 bin müşteri ve iş problemini çözdüğünü de sözlerini ekledi.

Bu açıklamaların ardından Özgür Kirazcı'ya iş gücüne yönelik sorular yönelten İnanç Çakıroğlu, insanlığın yapay zeka işimizi elimizden alacak kaygılarına gönderme yaptı. Kirazcı ise yapay zekaya optimist ama temkinli bir yaklaşım içinde olduğunu belirtti. Teknoloji ve yapay zekanın bir çok sorunu çözebileceğini belirten Kirazcı, kişisel asistanların ve otomasyonların mailleşme ve seyahat planlama gibi konularda insanlara vakit kazandıracağını ifade etti. Teknolojinin gelişimiyle yen iş alanlarının ortaya çıkacağını da ifade eden Kirazcı, bunun en iyi örneğinin internet teknolojileri olduğunu da vurguladı.  Kirazcı, yapay zeka konusunda kurumların ve devletlerin yaklaşımının öne çıktığını belirterek eğitimin öneminin de altını çizdi.

İnanç Çakıroğlu, 4. Endustri devriminin yaşandığı bu süreçte nasıl bir ekosistem olmalı sorusuyla bir başka konuyu da tartışma  açtı. Onurhan Homriş 4. endüstri devriminin büyük bir fırsat olduğunu belirterek 2030 senesine kadar dünyada tahmini 16 trilyon ekonomik deger yaratılacağını ifade etti. Bu rakamın Çin ve Hindistan'in milli gelirine eşit olduğunu da sözlerine ekledi. Bu yarışın çoktan başladığını ve gelişmekte olan ülkelerin bu fırsatı çok daha kolay yakalayacağını belirten Homriş, Türkiye'nin daha hızlı hareket ederek devletin liderliği ve özel şirketlerin katkısıyla bir merkez şehir oluşturulması gerektiğini belirtti. Dubai ve ABD ve Singapur ülkelerini örnek gösteren Homriş, Londra ve Cenevre gibi şehirlerin de birbirleriyle yarış halinde olduğunu vurguladı.

Burak Göçer ise sigorta alanında dünyadan örnekler paylaşarak Türkiye'deki uygulamaların sektörleri tamamen dijitalleştirerek her türlü işlemin uygulama üzerinden yapılması gerektiğini söyledi.

Panelin sonunda yapay zeka ile ilgili bir rekabetten çok fırsatın söz konusu olduğu sonucuna varıldı. Makine öğrenmesi ve derin öğrenmenin faydaya dönüşeceği vurgulanırken bir çok sektörü etkileyeceğinin de altı çizildi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.