Bugün gerçekleşen Turkcell Teknoloji Zirvesi 2018‘de sahne alan IBM Watson ve Bulut Platformu Portföyünden Sorumlu Başkan Yardımcısı Robert High, İçgörüden ilhama; bilgisayarın hayatımızda değişen rolü başlıklı konuşmasında yapay zekanın geleceğini ele aldı.
IBM'in yapay zeka çalışmaları kapsamında söze IBM Watson ile başlayan High, işe Jeopardy oyunu ile başladıklarını hatırlattı. Yapay zekanın geleceğini aktaran High, yapay zekanın insan zekasını geliştireceğini, yapay zekanın bir araç olduğunu ve bu sayede insanların verebiliceğini söyledi. High, yapay zekanın insanların sahip olduğu ön yargıları yeniden değerledirmesine yol açacağını da sözlerine ekledi.
İnsanlığın istikametini de yorumlayan High, yapay zeka ile insanların bilişsel yeteneğini arttırabileceğini söyledi. Yapay zekanın aynı zamanda doktorların tedavi kararlarına da yardımcı olabileceğini söyleyen High, yapay zekanın gerekli bileşenleri ve metinleri okuyarak doğru zamanda doğru bilgiyi kullanıcılara aktarabileceğinin altını çizdi.
High, böylece yapay zekanın yeni fikirler ve yeni uygulamalara yol açacağını belirterek yapay zekanın artık adının değişerek geliştirilmiş/ arttırılmış zeka olarak anılması gerektiğini ifade etti. İnsan zekasının taklidine gerek olmadığını söyleyen High, yapay zeka sayesinde doğru iç görülerin insanlara sunulabileceğini de aktardı.
Yapay zeka alanında makine öğrenmesi ve derin öğrenme teknolojilerinin kritik bir öneme sahip olduğunu hatırlatan High, yapay zekanın bizimle iletişime geçebileceğini ve yaratıcı süreçlerimizi etkileyeceğini de aktardı. Bu anlamda yapay zeka teknolojisinin en önemli kısmının etkileşim olduğunun altını çizdi.
Sağlık gibi alanlarda Watson'ı uygularken yeni bir camia ve yeni bir sektörün oluşturulması gerektiğini gördüklerini aktaran High, bu nedenle IBM cloud'u oluşturduklarını açıkladı. Şirketlerin bu alanda API'lara kolayca ulaşıp kullanabildiğini de sözlerine ekleyerek bu çözümlere göz atmak isteyenleri ibm.com/clouds'a davet etti.
Yapay zekanın odaklandığı 2 nokta olduğunu belirten High, bunların konuşma ve keşif olduğunu belirtti. Konuşma tarafında yapay zekanın en yaygın kullanımın chatbotlarda olduğunu söyleyen High, yine de bunun tek boyutlu bir iletişim olduğunu söyledi. Konuşmalarda altta yatan sebebi algılayamadığını ifade etti. Günümüzde chatbotların konuşma kutucuğu gibi "chatbox"lara dönüştüğünü söyleyen High, sesli asistanların varlığını da hatırlatarak bir sonraki aşama için yeni arayüzler gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili bir prototip videosu paylaşan High, 2 boyutlu arayüzün geride kalacağını belirtti. Bu anlamda sesli olarak devam eden etkileşimlerde kamera ve mikrofonun da ağırlıklı olacağını vurguladı.
Satın alma ve diyaloglarda yapay zekanın katılımcının uygun gördüğü ve sosyal olarak kabul ettiği şekilde ilerleyeceğini ifade etti. Yapay zekanın sadece konuşma değil keşfe dayalı sistemler de analiz ettiğini söyleyen High, yapay zekanın çağırışımları algılayabildiğini, benzerlikleri bulabildiğini ve eşleştirme yapabildiğini söyledi.
Bilişsel yeteneklerin öneminin yanı sıra empatinin önemini de vurgulayan High yapay zekanın insanların duygu durumlarının değişkenlik gösterdiğini anlayabileceğini de belirtti. Yapay zekanın farklı koşul ve bağlamlardan nasıl etkilendiğimiz anlayacağını söyleyen High, Watson'ın aynı cümlelerin farklı tonlanmasına, farklı cevaplar verdiğini de söyledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap