Bilgi doğrulama platformu Teyit.org, Patreon'da gerçeklerin destekçisi olmanızı bekliyor

Bilgi doğrulama platformu Teyit.org, Patreon'da gerçeklerin destekçisi olmanızı bekliyor

İnternet, haber alma hakkımızın her türlü manipüle edildiği bir ortam. Ancak kaliteli haber kaynaklarının yanında bu akıntıya karşı direnen oluşumlar da yok değil. Sizlere ilk kez Kasım 2016’da tanıttığımız teyit.org da akıntıya karşı duran oluşumlardan biri. Bugüne kadar 418'den fazla analiz yayınlayan oluşum, Patreon destek kampanyasıyla daha fazlasını yapabilmek istiyor.

Hatırlatmak gerekirse Teyit.org, internette hızla yayılan ve doğruluğundan şüphe edilen haberleri inceleyip doğruluğunu/yanlışlığını teyit eden bir oluşum. Kısacası sahte haberlerle mücadele platformu. Ekim 2016'dan bu yana, 418 analiz, 80 ‘Doğrula’ yazısı yayınlayan oluşum 7 kez de yurtdışı seyahati yaparak tecrübelerini pekiştirmiş.  Doğrulama El Kitabı’nı Türkçeye kazandıran Teyit.org ekibi, Mercedes Benz En İyi 50 Startup girişiminde de kazananlar arasına adını yazdırmış. Ancak Teyit.org, sürdürülebilirliğini korumak için Patreon kampanyasıyla okuyucularından da destek bekliyor.

Patreon platformu, kullanıcıların farklı çalışmalara aylık 1 dolardan başlayan destekler yapabildiği bir düzenli destek platformu. Teyit.org da bu platformda oluşturduğu sayfa ile aylık 1 dolardan başlayan desteklerinizi kabul ediyor. Eğer 3 dolar ve üzerinde destek verirseniz aylık bülten, özel Facebook grubu, çevrimiçi doğrulama atölyeleri ve özel söyleşiler gibi farklı bilgi kaynaklarına erişebiliyorsunuz.

https://www.youtube.com/watch?v=0CbUkmbfSyo

Önemli iş destekçiler

International Fact-Checking Network, First Draft News, Denge ve Denetleme Ağı, ve ekşi sözlük ile partnerlik anlaşması yapan ve doğrulama yayınları Google tarafından öne çıkarılan Teyit.org, bugüne dek 8 binin üzerindeki şüpheli haber ihbarını cevaplandırmış. Ayrıca şüpheli haber verilerini içeren bir içgörü raporu da yayınlamış.

Patreon desteğiyle ne yapılacak?

Bugüne dek 8 milyondan fazla görüntüleme alan ama nicelikten çok niteliğe yani doğru haberciliğe önem veren Teyit.org, artık görsel ve video içeriklere ağırlık vermeyi hedefliyor. Bugüne dek otuza yakın panel ve eğitimde internet kullanıcılarının günlük hayatta kullanabileceği doğrulama yöntemlerini anlattıklarını söyleyen teyit.org kurucusu Mehmet Atakan Foça, bu eğitimlerin sayısını artırmak istediklerini paylaşıyor. “Yeni medya okuryazarlığı alanında daha fazla eğitim materyali üretebilmek, daha çok kişinin bu eğitimlerden yararlanabilmesini hedefliyoruz.” diye ekliyor.

Yine Teyit.org’un mesai harcamak istediği bir diğer konu da medya ve medya tüketicisi üzerine yapılacak araştırmalar. Teyit.org ekibi haber tüketicilerinin alışkanlıklarını, haber sitelerinin yanlış bilginin yayılmasındaki rolünü, kutuplaşma ve medya üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde analiz etmek istiyor. Elbette bu analizleri verilerle desteklemeyi planlıyor. Daha hızlı çalışabilmek, daha fazla iddiayı analiz edebilmek için de teyit.org ekibini genişletilmesi hedefleniyor.

Yazılım araçlarını güçlendirecek

Teyit.org’un dubito adında bir iş akış aracı ve www.teyit.link adresinde linklerin saklanabilmesi için bir yazılım aracı geliştirdiğini de ekleyelim. Teyit.link, internet sayfalarının kopyasını alarak, daha sonra çevirimiçi görüntülemenizi sağlir araç. Yani kaydettiğiniz sayfalar silinmiş olsa bile erişmeye devam edebiliyor ve doğrulama için kullanabiliyorsunuz.  Teyit.org  bundan sonra yanlış bilginin üretildiği kaynakları, nerede dolaşıma girdiğini ve yanlış bilgiyi paylaşma motivasyonunu haritalayabilmek için teknoloji odaklı çalışmalar yapmayı, yeni araçlar geliştirmeyi de bu yıl içinde tamamlamayı hedefliyor.

Eğer sizler de internette yanlış bilginin yayılmasından şikayetçiyseniz teyit.org’u Patreon kampanyası üzerinden destekleyebilir, gerçeklerin destekçisi olabilirsiniz. Yanlış haberleri de istediğiniz zaman Teyit.org'a bildirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.