Geçtiğimiz haftalarda yaşanan Cambridge Analytica krizi ve #deletefacebook hareketinin ardından Facebook şimdi de ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından açılan soruşturma ile boğuşuyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu yaşanan bu olayları takiben Facebook'u gizlilik uygulamaları kapsamında soruşturma altına aldı.
Federal Ticaret Komisyonu'nun Tüketiciyi Koruma Bürosu'nun Müdür Vekili Tom Pahl bu soruşturma hakkında şunları söyledi: "Federal Ticaret Komisyonu, Facebook'un gizlilik uygulamaları ile ilgili son zamanlarda çıkan ve kaygıları artıran haberleri çok ciddiye alıyor." Pahl, soruşturmanın, şirketin “tüketicilere ciddi zararlar veren haksız eylemler”de bulunup bulunmadığını ele alacağını da sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz hafta 50 milyar dolarlık değer kaybı yaşayan Facebook, bu soruşturmayla birlikte hisse değerinde yüzde 6'lık bir düşüş ile karşı karşıya kaldı. Facebook'un Gizlilik Başkan Yardımcısı Rob Sherman ise "İnsanların bilgilerini korumaya güçlü bir şekilde bağlı kalacağız. Federal Ticaret Komisyonu'nun aklındaki soruları cevaplama fırsatını takdirle karşılıyoruz." diye açıklamada bulundu.
Facebook'un gizlilik uygulamalarının sorgulanmasına sebep olan Cambridge Analytica krizini kısaca hatırlatalım. 2014 yılında Cambridge Üniversitesi Profesörü Aleksandr Kogan tarafından geliştirilen ve ABD seçmeni hakkında ayrıntılı psikolojik profil çıkarmayı amaçlayan bir anket uygulaması, Facebook bilgilerinize erişim izni istiyordu ve bunu yaparken sadece sizin bilgilerinizi değil arkadaşlarınızın bilgilerini de sizin aracılığınızla topluyordu.
2014 yılında yaşanan bu olayın Federal Ticaret Komisyonu'nu ilgilendiren kısmı ise Facebook'un bu olay esnasında kendileriyle 2011 yılında imzaladığı anlaşmayı ihlal edip etmediği. Eğer bir ihlal söz konusuysa, kişi başına 40 bin dolarlık bir meblağ ödenmesi gerekiyor. Cambridge Analytica krizinde 50 milyon kişilik devasa bir kullanıcı bilgisi toplandığını düşünecek olursak, ihlal halinde Facebook'un trilyonlarca dolar ödemesinden bahsedebiliriz.
2011 yılındaki soruşturmayı denetleyen eski Federal Ticaret Komisyonu memuru David Vladeck, Facebook'un büyük ihtimalle böyle bir ihlali gerçekleştirdiğine inanıyor. Bu duruma inanan bir başka isim ise Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi'nin Yönetici Müdür'ü Marc Rotenberg. Rotenberg, şirketin Cambridge Analytica'nın Facebook kullanıcılarının arkadaşlarının bilgilerini toplamasına izin vererek bu sözleşmeyi ihlal ettiğini söylüyor: "İnsanların itiraz ettiği bu durum, Facebook'un 10 yıl önce yaptığı bir şeydi ve Federal Ticaret Komisyonu'nun bunu 2011 yılında durdurması gerekiyordu. Bir kişi onların uygulamalarını indirdiğinde, o kişinin arkadaşlarının verilerini aktarma yeteneğine sahip olmaları hiç mantıklı değil."
Berkeley Hukuk ve Teknoloji Merkezi Fakülte Müdürü Chris Hoofnagle'a göre ise onay dilekçesindeki yasal dil, hükümetin Facebook’un 2011 anlaşmasını ihlal ettiğini göstermesini zorlaştırıyor. Çünkü o yasal dil, Facebook’a kullanıcılarının arkadaşlarının bilgilerini, üçüncü parti geliştiricilere verebilmesine izin veriyor: "Onay kararnamesi, Federal Ticaret Komisyonu'na çok fazla çekiş gücü vermez ancak Federal Ticaret Komisyonu'nun ilk davasında olan şey, aslında bu davada olacak olan şeydir. O davada Federal Ticaret Komisyonu A'yı araştırmaya gitti, sonra B, C, D, E, F ve G'yi buldu. Aynı şey burada da olacak. Mutabakat kararı mantığına girecekler ve sonra başka yanlışları da bulacaklar."
Bu soruşturmayla birlikte hali hazırda güveni sarsılan kullanıcılar ile mücadele eden Facebook 'un daha fazla kan kaybetmesi söz konusu. Kullanıcıların yanı sıra eyalet yetkilileri ve avukatlar da Facebook'un üçüncü parti uygulamalara teslim ettiği verileri nasıl yönettiğini ve Cambridge Analytica'daki rolünü net olarak bilmek istiyor. Facebook'un tüm bu kriz silsilesini nasıl yöneteceğini hep birlikte izleyip göreceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap