"Teröre destek vermek" ve "yanlış haber yayınlamak" gerekçeleri ile aralarında Al Jazeera, Huffington Post gibi haber kanallarının da olduğu web sitelerini geçtiğimiz yıl yasaklayan Mısır, sahte haberlerin yayılımına karşı yeni bir adım attı. Buna göre Mısır hükümeti, vatandaşlara sahte haberleri bildirmek için yeni bir telefon hattı açtı. WhatsApp üzerinde çalışacak ve 'yardım hattı' adı verilen hat 12 Mart'ta kullanıma açıldı. Mısır, bu hat ile vatandaşlardan "ülkenin güvenliğini veya kamu çıkarlarını tehlikeye atmayı" amaçlayan haberleri bildirmelerini istiyor.
Mısır Başsavcılığı, "farklı medya organlarında ve sosyal medya sitelerinde nelerin yayınlandığını gözlemlemek için alınan kararlar yürürlüğe girecektir" açıklamasını yaptı.
Mısır savcısı, 2018 yılının Şubat ayının sonunda, savcılara sosyal medya hesaplarını ve web sitelerini izleme sorumluluğu atayan bir kararname çıkardı. Kararnamede, “kamu güvenliğine zarar vermek, bireylerde korku yaratmak, ya da Mısır devletinin kamu yararına zarar vermek” gibi yanlış haberleri, istatistikleri ya da söylentileri tanımlamak ve bu tür içeriklerin bulunması durumunda "cezai işlemlere yönelik gerekli her türlü eylemi yapmak" cümleleri yer alıyordu.
Kararnamenin bir parçası olan WhatApp hattı ise medya ve sosyal medyadaki sorumlu kurumların bu tür içerikleri yayınlamalarını önlemek için açıldı. Yanlış haber yayılımını önlemek için açılan bu hatlarda vatandaşlar şikayetlerini SMS ve uygulama yolu ile bildirebilecekler.
Ancak kimilerine göre bu kararnameler 26-28 Mart tarihleri arasında yapılacak olan seçimleri olumsuz etkilememesi amacıyla yürürlüğe girdi.
Mısır Parlamentosu bir süredir iletişim komitesi, bilişim teknolojileri ile ilgili suçlara karşı bir hükümet taslak yasasının maddelerini tartışıyor. Yeni yasa şimdi yetkililere, sahte haber ve devlet güvencesini gerekçe göstererek web sitelerine yasaklama getirme olanağı veriyor.
Sahte haberlerle manipulasyon dönemi
Mısır'ın aldığı kararlar radikal ve sansür niteliğinde olsa da, içerik yayılımının çok hızlı olduğu sosyal medya ve internet kanallarında sahte haber yayıncılığı hükümetler ve şirketlerin canını sıkan bir durum. Bunun en büyük örneği ise 2016 Kasım ayında düzenlenen ABD Başkanlık Seçimleri öncesinde Rusya'nın sahte haber ve reklamlar ile ABD Başkanlık seçimlerini manipule etmesiydi. Bu durum iki ülke arasında gerilimi artırırken, Facebook, Twitter, Google gibi dev teknoloji şirketlerinin de yer aldığı bir davanın başlamasına neden olmuştu.
Öte yandan Facebook da sahte haberciliğin önüne geçmek için sitelerin Facebook reklamlarını durdurmak, Facebook sayfalarını askıya almak gibi bir takım önlemler almaya başlamıştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap