Morgan Stanley: Apple'ın "iPhone şirketi" olma dönemi sona eriyor

Morgan Stanley: Apple'ın

Dünyanın en değerli markası Apple denildiğinde ilk akla gelen ürünü şüphesiz iPhone'lar. Ancak son yıllarda iPhone üzerinde uygulanan satış stratejileri şirketin küreselde akıllı telefon satış oranlarını düşüren nedenler arasında gösteriliyor. Peki önümüzdeki yıllarda Apple, iPhone satışlarından başarı yakalayabilecek mi? Konuya yönelik Morgan Stanley, hayata geçmesi oldukça yüksek bir öngörü yayınladı.

Morgan Stanley analistlerinden Katy L. Huberty'e göre önümüzdeki 5 yıl içinde Apple, toplam gelirlerinin yarısını Apple servislerinden sağlayacak. Grafikten de anlaşılacağı gibi Apple'ın 2012-2017 fikstür yılları arasında tüm ürün ve servislerinden elde ettiği gelirin yüzde 86'sını iPhone'lar oluştururken, iPhone'ların önümüzdeki beş yıl içinde bu oranın yüzde 22'lik kısmı oluşturması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl (2012'ye göre) Apple'ın toplam gelirlerinin yüzde 23'ünü oluşturan servisler, 2022'ye gelindiğinde şirketin toplam gelirlerinin yarısından fazlasını oluşturacağı tahmin ediliyor.

Teknoloji devi Apple'ın ön plana çıkarabileceği birçok servisi bulunuyor. Örneğin, Apple'ın dijital servisleri arasında yer alan Apple Music'i şu anda kullanıcılarının sadece 2,9'u abone. Ancak bu alanda yapılan küresel yatırımlar, şirketin Apple Music ile hızlı bir büyüme kaydedeceğinin sinyallerini veriyor.

Öte yandan Apple'ın diğer bir ürünü olan iCloud da gelecekte daha fazla kullanılabilecek bir ürün. Bu arada Apple'ın Çin'de iki yeni veri merkezi açtığını da hatırlatalım. Apple'ın üzerinde durduğu diğer bir konu ise Apple Pay. Şu anda ABD'de perakende merkezlerinin yarısında kullanılabilen bir ürün olsa da, tüketicide kullanım oranı oldukça düşük ancak gelecek vadediyor.

Apple'ın iPhone satışlarındaki düşüş daha önceden de Gartner'ın da öngörüleri arasındaydı. Analist şirketi Gartner'ın raporuna göre Apple'ın  2015'ten beri akıllı telefon satışları sürekli olarak düşüyor. 2015'te 225,8 milyon akıllı telefon satış başarısı yakalayan Apple, 2016'da 216 milyon iPhone sattı. Geçtiğimiz yıl ise tablo biraz daha belirginleşirken Apple, 214,9 milyon akıllı telefon satış başarısına ulaşabildi.

Akıllı telefon satışlarında küresel düşüş

Ancak bu düşüş sadece Apple'da yaşanmıyor. Gartner, 2017'nin dördüncü çeyreğinde akıllı cep telefonu satışlarının  geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre küreselde yüzde 5,7 oranında azaldığını aktardı.

Apple'ın en yakın rakibi Samsung'a baktığımızda ise çok da uzak bir tablo yok. Samsung, 2015 yılında yaklaşık 320 milyon akıllı telefon satarken, bu sayı 2016'da 309 milyona düştü. 2017'de satışları yaklaşık 315 milyon ile biraz daha toparlasa da şirket, 2015'deki başarısını yakalayamadı.

Satışlardaki düşüşün arkasındaki nedenler ise oldukça açık görünüyor. Çin'in Huawei ve  Xiaomi gibi markalarında küreselde yükselişte olması ve pazarda rekabet edebilecek bir noktaya gelmesi de Apple ve Samsung'un akıllı telefon satışlarını olumsuz etkiledi. Zira, Huawei küresel akıllı telefon sağlayıcıları sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor. Şirket, 2017 yılında yüzde 9,8'lik bir pay alarak Apple ve Samsung ile olan uçurumu daralttı.

Akıllı telefon sahipleri daha kaliteli ve Premium modelleri seçerek ürün değiştirme döngüsünü uzatmaları küreseldeki tüm akıllı telefon satışlarını düşürdü. Diğer bir neden ise  tüketicinin  telefonlardan akıllı telefona artık daha yavaş geçmesi olarak gösterilebilir. Bunun nedeni ise pazardaki kaliteli “ultra düşük maliyetli” akıllı telefon eksikliği olarak belirtiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.