Spotify'ın büyümesindeki temel etkenler neler oldu?

Spotify'ın büyümesindeki temel etkenler neler oldu?

İsveçli müzik yayın platformu Spotify, 3 Nisan'da halka açılmaya hazırlanırken Spotify'ı bu kadar özel yapan şeyin ne olduğu da akılları kurcalamaya devam ediyor.

2006 yılında kurulan Spotify, 2008 yılına kadar ürününü, Avrupa hariç piyasaya bile sürmedi. Buna rağmen Spotify'ın 159 milyondan fazla aktif kullanıcısı ve 71 milyondan fazla premium abonesi var. Spotify'ın değeri ise neredeyse 20 milyar dolar.

Tüketici teknoloji yatırım firması Goodwater Capital'daki analistler, Spotify'ın halka arzın başlangıcında doğru bir yol izlediğini belirterek şu açıklamayı yaptılar:

Avrupa'da (2008) ve Amerika'da (2011) davet sistemiyle yayılan şirket, artan bir talep yarattı.Bu strateji, aynı zamanda değişken maliyet yapısı göz önüne alındığında büyümeyi kontrol etmek için bir kaldıraçla Spotify'ı himayesi altına aldı. Spotify, şarkıları dinleyen her yeni kullanıcı için telif ücreti alıyor. Müzik korsanlığı hizmetlerinden farklı olarak Spotify, her yeni kullanıcıyla pazarın ve ağın değerini arttıran viral bir döngü yarattı. Spotify'ın paylaşılan bağlantılar, paylaşılan oynatma listeleri gibi büyüme odaklı sosyal özellikleri ve Facebook gibi sosyal ağlarla olan entergrasyonu da büyümesini artırmasına olanak sağladı.

Grafiğe baktığımız zaman 2006'da kurulan Spotify'ın 2008'e kadar tanıtımının yapılmadığını görüyoruz. 2009'un ortasına geldiğimizde ise mobil uygulamanın çıkmasıyla yükselişin başladığını anlıyoruz. Bu süreçte, aktif kullanıcı sayısı artmaya başlarken premium kullanıcıların sayısı stabil kalıyor. Uygulamanın 2011'de ABD pazarına girişi ve Facebook entegrasyonuyla ise premium kullanıcı sayısının da yavaş yavaş artmaya başladığını gözlemleyebiliyoruz. 2012'de web üzerinden kullanılmasıyla aktif kullanıcı sayısında artış olan Spotify'a 2014 yılında öğrenci ve aile ödeme planları da eklenince her iki kullanıcı türünde de yükselişin başladığını görüyoruz. Hiç şüphesiz en büyük artış ise, her pazartesi sabahı Spotify'larımızı kontrol etmemize neden olan, kişiye özel "Haftalık Keşif" listesinin yaratıldığı 2015 yılında yaşanıyor. Bu zamandan sonra ise Spotify'daki sürekli artış devam ediyor.

Spotify piyasa boşluğunu doldurdu

Kısacası Spotify piyasa boşluğunu doldurdu ve tüketicilere istediklerini de vermiş oldu. Platform, müzik ekosisteminde müzik ve artan gelir için ödeme yapmak isteyen müşterilerin kitlesini açan net bir tüketici değeri teklif etti. İşin özüne baktığımızda Spotify, lisanslama modellerinin yeniden yapılandırılması gerektiğinde müzik endüstrisi için de cazip bir seçenek oldu. Sektörün düşüş performansı ile Spotify'ın müzik piyasasına girişi eş zamanlara denk geldi. Yayıncılar ve label'lar büyümeyi canlandırmak için yeni gelir modellerini denemeye açıkken, tüketiciler sınırsız müzik kutusuna erişmek için yeni bir ödeme seçeneği kullanmaya hazır bir şekilde bekliyorlardı. Tam da bu noktada Spotify ortaya çıktı.

Yani şunu söyleyebiliriz ki Spotify doğru zamanda, doğru yerde ve ihtiyaçları doğru yoldan karşılamak üzere ortaya çıkarak şimdi bulunduğu konuma gelebildi. Yeni başlayan girişimlerin bu süreçleri takip ederek Spotify'dan ilham alacağını ve bu sayede büyümeye gideceklerini de söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.