IMF Başkanı kripto paraları kendi silahı ile vurmak istiyor

IMF Başkanı kripto paraları kendi silahı ile vurmak istiyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Christine Lagarde yayınladığı bir blog yazısında blockchain teknolojisinin “vaadi ile birlikte gelen tehlikeyi” engelleyebilmek için kullanılması gerektiğini belirtti.

Kripto varlıkların oluşmasını sağlayan teknolojik gelişmeleri, onları düzenlemek için kullanabiliriz diyen Lagarde’in, bir başka deyişle ateşe ateşle karşılık verelim sözleri kripto paralardan IMF gibi dev finans kurumlarının ne kadar rahatsız ve aslında belki de çaresiz olduğunu gözler önüne seriyor.

Kripto paraların finansal dengesizlik yaratacağına inanan Lagarde, terörizm ve kara para aklamanın önünündeki engelleri de kaldıracağı konusunda uyarıyor. Uluslararası bir koordinasyon ile blockchain ve kriptografi teknolojisinin bu konudaki düzenleme çalışmalarında kullanılması gerekliliğini vurguluyor.

Güvenli online fon transferi işlemlerinin sürdürülebilmesinde ortak çıkarı olanların, sorunsuz bir şeklide de birbirleri ile iletişim halinde olmaları gerektiğini belirten Lagarde sözlerine, global olarak anlık fon transferine olanak tanıyan blockchain teknolojisinin aynı zamanda standart ve onaylanmış müşteri bilgilerinin de dijital imzalar ile birlikte saklayabilecek bir teknoloji olduğunu ve böyle bir verinin hükümetler tarafından sınır ötesi fon transferlerinde vergi kaçakçılığı dahil her türlü yasa dışı aktivitenin önüne geçebilmek için kullanılabileceğini belirterek devam etti.

Blog yazısında kriptografi ve yapay zeka teknolojisinin birlikte kullanılarak kripto varlıklar ekosistemindeki “kirlenmenin” de önüne geçilebileceği belirtilmiş. Lagarde’a göre bu teknolojik gelişmeler dijital güvenliği arttırabilir ve şüpheli işlemleri anında belirleyerek yetkililere müdahale edebilmek için zaman kazandırabilir.

IMF genel müdürü aynı zamanda, düzenleyici kurumların kendi kanunlarını belirlerken Finansal Eylem Gücü (FATF) ve Finansal İstikrar Kurulu’nun belirlediği çerçevelerden yola çıkmaları gerektiğini belirtiyor.

Blog yazısında dile getirilenler aslında Lagarde’ın daha önce kripto paralar ile ilgili yaptığı açıklamalar ile paralel. Herhangi bir sürpriz yok ancak IMF gibi bankaların kripto paralar üzerine daha erken harekete geçmeye karar verdiklerine işaret ediyor. Yaklaşımları bükemediğin eli öpeceksin den ziyade onları kendi silahları ile vuralım noktasında.

Kripto para tabanlı bir mali kriz bütün dünyaya yaşatılıp arkasından bütün hükümetlerin mali verilerinin ortak bir blockchaine bağlanması fikri ile gelecekleri aşikâr gibi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.