Hollanda Maliye Bakanı, kripto paralara ilişkin uluslararası düzenlemelerin peşinde

Hollanda Maliye Bakanı, kripto paralara ilişkin uluslararası düzenlemelerin peşinde

Hollanda Maliye Bakanı Wopke Hoekstra, halka açık bir mektupla ülkenin meclisine seslenerek, kripto paralara ilişkin düzenleme planlarında harekete geçeceklerini bildirdi. Mektupta konuyla ilgili diğer Avrupa ülkeleriyle de çalışmayı planladıklarını belirten Maliye Bakanı, yönetmeliklerin gelişmesinin zaman alacağının farkında olduğunu da söyledi.

Hoekstra’nın mektubunda, Hollanda’da son yıl içerisinde kripto paralara yatırım yapanların sayısında inanılmaz bir artış yaşanarak yarım milyon haneye ulaştığı özellikle belirtiliyor.

Kriptografi ve blockchain gibi kripto para birimlerinin temelindeki teknolojilerin bütünlüğünün korunmasının yanı sıra mevcut mali sistemin bütünlüğünün de korunması gerektiğine inanan Hoekstra, tüketici ve yatırımcıların korunması hususunda kapatılmaya ihtiyaç olan boşluklar olduğunu ancak yapılacak eylemlerin risklerle de orantılı olması gerektiğine inandığını belirtti.

Kripto paralar ile ilgili mevcut düzenlemelerin yetersiz olduğunu da belirten Bakan, bunun sonucunda Almanya, Fransa ve Avrupa Komisyonunun tartışmak üzere buluştuğunu ve Hollanda’nın bu konuda başı çekmesi gerektiğini söyledi.

Ulusal önlemlerin uygulanmasının çok zor olacağını belirten Hoekstra, uluslararası önlemlerin gerekliliğine inanıyor ve konuyla ilgili kripto paraların hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmadan kendilerine özgü sınır ötesi para birimleri olduğuna dikkat çekiyor.

Mevduatlar garanti altında olmadığı için AB’de kripto paraları çok riskli olarak sınıflandırmıştı. Aynı zamanda yetkililer, kripto paralara ilişkin en çok kara para aklama ve terör finansmanında fonların takip edilememesi sorununu dile getiriyorlar.

Mektuptaki eylem planı

Hoekstra, uluslararası ve hükümetler arası yeni kurulacak, kara para ve finansal suçlarla mücadele ve terörizme karşı durmaya odaklanan Mali Eylem Gücü grubunun bir parçası olacak. Kripto para borsaları ve soğuk depo hizmeti veren şirketler de bankalar ve diğer finans kurumlarına uygulanan kara para aklama kurallarına dahil olacaklar.

Bu durum müşterilerin kimlik bilgileri de dâhil müşteri durum bilgilerinin de belirlenmesi gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca tüm mali kurumlar kayıt altına alınmalı, güvenilirlik ve uygunluk şartlarına uymalı ve olağan dışı işlemleri Ulusal Mali İstihbarat Birimine bildirmeleri gerekiyor.

Hoekstra kendisini, yeni ürünleri veya projeleri finanse edebilmek amacı ile kullanılan ancak doğası gereği çok spekülatif olan ICO'ları düzenlemek için Avrupai bir yaklaşım geliştirmeye adayacağını da belirtti.

Vadeli işlemler ve ikili opsiyonlar gibi türev ürünlerini ele almak için de bir yaklaşım arayacak olan Hoekstra, CME ve CBOE’nin bitcoin vadeli işlemlerine başlaması sebebi ile bitcoin türevlerinde işlemlerin olası olduğunu ve ikili opsiyon işlemlerinin kripto para birimlerinin gelecekteki değeri hakkında veya herhangi bir olay hakkında spekülasyon yapmak için kullanılabilecek türev ürünleri olduğunu da belirtti.

Hollanda’nın finansal piyasalar için yetkili kurumu AMF ve Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasa Kurumu, profesyonel olmayan yatırımcıları türev ürünlerinin, özelliklede kripto para içerenlerinin söz konusu riskleri üzerine uyarmıştı. Hoekstra, düzenleyicilerin özellikle bu ürünlerin profesyonel olmayan yatırımcılara satışlarına odaklanması gerektiğine inanıyor.

Bakan, Avrupalı denetçilerin dikkatini çekebilmek için riskli türev ürünlerinin-kripto paralar dahil- Hollanda’da satışı konusunda yapılacak hızlı eylemleri destekleyeceğini ve AMF’ye tüketicilere ikili opsiyon türev ürünlerinin risklerini anlatan reklam kampanyaları yapma yetkisi vermeyi de planladığını belirtti.

Hoekstra mevzuat ve uygulamaların ise 2019 yılının sonlarında yürürlüğe girebileceğine inanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.