GM, Maven üzerinden kişiden-kişiye araç paylaşımı hayata geçirmeye hazırlanıyor

GM, Maven üzerinden kişiden-kişiye araç paylaşımı hayata geçirmeye hazırlanıyor

Otomobil endüstrisinde yeni bir mobilite çağının içindeyiz. Bu çağa yön veren önemli eğilimlerden biri olan araç paylaşım ekosistemi ise her geçen gün büyüyor. General Motors (GM), Volkswagen, Daimler gibi birçok köklü araç üreticisinin rekabet avantajını kaybetmemek adına yıkıcı teknolojilerin yeni iş modellerine adapte olduklarına tanık oluyoruz.

Mesela, 2016 yılında Uber ile ortaklık imzalayan General Motors, bu anlaşma ile küresel araç paylaşım pazar büyüklüğünü teşvik etmek adına öncü bir anlaşma yapmıştı.  ABD'li araç üreticisi, bu sefer peer-to-peer (kişiden kişiye) araç paylaşımı iş modelini hayata geçirmeyi planlıyor.

Bu konuda Daimler'i takip eden GM, otomobil sahiplerinin araçlarını kullanmadıkları zamanlarda araçlarını kiralayabilecek bir iş modelini hayata geçirebilir. Bloomberg'de yer alan yazıya göre pilot uygulama, önümüzdeki yaz şirkete ait araç paylaşım uygulaması Maven'de başlayacak.

GM'in platformdan araçlarını kiralamaya karar veren sürücülerden belli bir miktar komisyon alması ve  araç sahipleri ile de geliri paylaşması bekleniyor.

GM’in Maven uygulamasında, hali hazırda  kısa vadeli sürüş yapmak isteyen müşteriler de dahil olmak üzere bireysel sürücüler için araç kiralama fırsatları var. Hatta uygulamaya ait bir ürün olan Maven Gig ile Uber,  Lyft  ve gıda dağıtım şirketleri de dahil olmak üzere şirketler için çalışan sürücülere otomobilleri ödünç verilebiliyor.

Daimler, Turo aracılığıyla araç paylaşımına izin verecek

GM'in bu iş modeli kendi endüstrisinde ilk örnek değil. Geçtiğimiz yıl Daimler de, kendine ait özel araç kiralama platformu Croove'u Turo'ya entegre ettiğini duyurmuştu. Benzer bir model olan hizmetin 2018'de Almanya'da pazara sunulması bekleniyor.

Araç paylaşım pazar değeri önümüzdeki yıllarda hızlı bir şekilde ivme kazanacak. Zira araştırmaların sonuçları, özellikle şehirlerde yaşayan milenyum kuşağının bir araca sahip olmaktansa, sürücülerin araç paylaşımını tercih ettiklerini gösteriyor.

Araç paylaşım ekosistemine yönelik gelişmeler oldukça, aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.