Yazılım geliştiricilerin sıkça ziyaret ettiği bilgi kaynağı Stackoverflow, 2018 geliştirici anketi sonuçlarını açıkladı. Bu yıl yapay zekadan kodlamadaki etik değerlere kadar birkaç yeni konu da ankette yer aldı ve ankete dünyadan 100bine yakın geliştirici katkı verdi. Dünyada 50 milyon geliştirici tarafından ziyaret edilen bu topluluğun verdiği sonuçlar da dünyadaki yazılım sektörüne ışık tutacak kadar güçlü görünüyor.
Anket sonuçlarına göre birkaç başlık dikkat çekiyor
- Sunucu yönetimi ve makine öğrenimi bu yıl yazılım sektöründe biraz daha ön planda. Bu konuda çalışma yapan geliştiriciler için kaynaklarda ve ücretlerde yükseliş göze çarpıyor.
- Geliştiricilerin küçük bir bölümü etik olmayan kod yazmakta sakınca görmüyor. Buna ek olarak katılımcılar etik olmayan kodlama içinde bir çok gri alan gördüğünü ve bunları kime nasıl rapor edebileceklerini bilmediklerini ifade ediyorlar.
- Geliştiricilerin çoğunluğu yapay zekanın sunduğu fırsatlar hakkında hemfikir iken şimdilik yaratabileceği tehlikeler konusunda bir uzlaşmaya vardıklarını söylemek güç.
- Python, geçen yıl PHP’yi geçerek yükseliş trendinde olduğunu göstermişti. Bu yıl da C#’ı geride bırakarak yükselişini sürdürdü.
- Geliştiricilerin cinsiyetleri iş teklifinde yer alan ayrıcalık ve fırsatları farklı değerlendirmelerine neden oluyor. Kadınların en önemli öncelikleri şirket kültürü ve mesleki gelişim fırsatlarıyken erkekler öncelikle ücret/tazminat ve özel teknolojilerle çalışma imkanlarına önem veriyorlar.
Ankete Türkiye üzerinden de yaklaşık 1000 geliştirici katılmış. Ankete ülkemizden katılan geliştiricilerin yüzde 80’den fazlası kendini profesyonel yazılımcı olarak tanıttığını da belirtmiş olalım. Geçen yıla oranla ülkemizden ankete katılım gösteren kullanıcı oranı da yüzde 30 artmış görünüyor.
Katılımcıların en büyük bölümü yüzde 58 ile kendini Back-end Developer olarak tanıtmış. Açık kaynak yazılımlarının geliştirilmesine yardımcı olmuş katılımcı oranı ise yüzde 43,6’da kalmış. Ankete cevap veren geliştiricilerin yüzde 80 gibi bir çoğunluğu kodlamayı hobi olarak yaptığını ifade etmiş.
Profesyonel geliştiricilerin 3'te 1'i kodlamayı 5 yıl içinde öğrenebilmiş. Geliştiricilerin yaptıkları işin alanına göre deneyim kazanma süreleri Engineering Manager pozisyonu için 10,2 yıl ile zirvede yer alırken, En az süre Oyun ve Grafik geliştiricisi pozisyonu için 4,6 yıl olarak belirtilmiş.
Geçen yılki ankete katılanların yüzde 30'a yakın lisans mezunuyken bu yılki katılımcıların yüzde 46’sı lisans mezunu olduğunu söylüyor.
Hackathon’lara neden katılırsınız sorusuna katılımcıların yüzde 25’i cevap vermiş ve katılanların yüzde 76’sı hackathon’lara eğlenceli olduğu için katıldığını ifade etmiş. Katılımcılar için en önemsiz seçenek ise ödül/nakit kazanımı olmuş.
Anket katılımcılarının yine büyük bir kısmını erkekler oluşturmuş. Geçen yıl kadın katılımcılar yüzde 7,6 iken bu sene yüzde 6,8 oranında kalmış.
Geliştiricilerin yüzde 50’sinden fazlası ebeveynlerinin lisans ve yüksek lisans derecesine sahip olduğunu söylüyor. Katılımcıların yüzde 50’ye yakını 25-34 yaş aralığında. Geliştiricilerin yüzde 58’i 06-08 saatlari arasında uyandığını söylüyor. Katılımcıların yarısından fazlası bilgisayar başında harcadıkları zamanı 9-12 saat olarak tanımlıyor.
Sağlık konusunda ise geliştiricilerin yüzde 37,4’ü egzersiz yapmadıklarını söylerken, yüzde 29’luk kısım ise haftada 1-2 kere egzersiz yaptıklarını söylüyor.
En Popüler Programlama Dilleri zirvesinin ilk 3ü geçen yıl ile aynı. Zirvede yine JavaScript bulunuyor. Onu SQL ve Java takip ederken geçen yıl 4. sırada olan C# bu yıl yerini Python’a bırakmış. C# ise bu yıl 5. sırada. Onu 6. sırada yer alan PHP takip ediyor.
En çok ilgi duyulan framework, kütüphane ve araçlar kategorisinde ise zirvede geçen yılda zirvede olan Node.js var. Geçen yıla göre listede göze çarpan en büyük değişiklik ise React’in .NET Core’u geçerek 3. sıraya yerleşmesi olmuş.
Veritabanları kategorisinde MySQL yine ilk sırada yer alırken onu sırasıyla SQL Server, PostgreSQL, MongoDB ve SQLite izliyor.
Geliştiricilerin tercih ettiği platform geçen yıla göre biraz değişiklik göstermiş. Linux bu sene geliştiricilerin en çok tercih ettiği platform olarak zirvede yer alıyor. Onu Windows Masaüstü/Sunucu platformu takip ediyor.
En sevilen diller sırasıyla Rust, Kotlin ve Python olurken. En korkulan dillerin zirvesinde Visual Basic 6, Cobol ve CoffeeScript var. En çok arama yapılan diller ise sırasıyla Python, Javascript ve Go olarak listede yer alıyor.
Tüm katılıma göre bu sene de en popüler geliştirme ortamında ilk sırada Visual Studio Code yer alıyor. Mobil geliştiriciler için ise ilk sırada Android Studio var. Sistem Yönetimi/DevOps geliştiricileri için ise ilk sırada Vim var.
Geliştiricilerin yüzde 50’sinin birincil olarak kullandığı işletimi ise Windows. Onu yüzde 26 ile MacOS takip ederken yüzde 23 oranla 3. sırada ise Linux tabanlı işletim sistemleri listede yer alıyor. Yine geliştiricilerin yüzde 50’si 2 monitör kullandığını söylüyor.
Dünyada en çok kazandıran programlama dilleri sıralamasında ortalama 74,000 dolar ile F# zirvede yer alıyor. En popüler programlama dili JavaScript’in ise ortalama ücret seviyesi 55,000 dolar seviyesinde.
En çok kazandıran geliştirici pozisyonları listesi ise şu şekilde sıralanıyor.
En çok kullanılan versiyon kontrol sistemlerinde ise Git zirvede yer alıyor.
Merak edenler için geçen yılın sonuçlarına yer verdiğimiz yazımızı da inceleyebilirsiniz. Sonuçlarla ilgili daha fazla detaya ve istatistiğe ulaşmak için Stackoverflow'un anket sonuç sayfasını ziyaret edebilirsiniz.