Stackoverflow 2017 anketine göre yılın en popüler programlama dilleri ve diğer yazılım araçları

Stackoverflow 2017 anketine göre yılın en popüler programlama dilleri ve diğer yazılım araçları

Yazılım geliştiricilerin kutsal bilgi kaynaklarından biri olan Stackoverflow, dünya çapında 64 bin geliştiricinin katıldığı 2017 anketi sonuçlarını açıkladı. Geliştiricilerin demografisiyle ilgili detaylı bilgiler sunan Stackoverflow anketi, geçtiğimiz yılın en popüler programlama dilleri ve yazılım araçlarını da sıralıyor.

Aylık 40 milyon kişi tarafından ziyaret edilen Stackoverflow, anketine katılan 16 bin geliştiricinin yüzde 0.71'inin Türkiye'den olduğunu tahmin ediyor. Bu, oldukça düşük bir sayı olsa da Türkiye'nin de temsil edilmesi oldukça önemli.

Anket sonuçlarında geliştirici profilleriyle ilgili öne çıkan detaylardan bir diğeri, geliştiricilerin yüzde 75'inin web geliştiricisi olması; toplam oranı yüzde 23 olan mobil geliştiricilerin yüzde 69'unun Android; yüzde 58'inin iOS geliştiricisi olması. Web geliştiricilerinin yaklaşık yüzde 64'ü ise full stack developer olduğunu söylüyor. 20 yıldan fazla deneyime sahip olan geliştiriciler ağırlıkta olsa da, deneyim açısından epey değişken bir profil var Stackoverflow'da. Ancak aynı şey cinsiyetler için doğru değil: Stackoverflow geliştiricilerinin yüzde 89'unu erkekler; yüzde 7.6'sını kadınlar oluşturuyor. Kendilerini bu şekilde tanımlamayanların oranı ise yüzde 3 civarında. Kadınların önemli bir bölümünün son birkaç yıl içinde kodlamaya başlaması ise bardağın dolu tarafına işaret ediyor.

Eğitim düzeyi açısında Stackoverflow anketine katılan geliştiricilerin yüzde 29.1'i lisans derecesine sahip. Üniversitede lisans okuyanların yarısı da bilgisayar bilimi ya da yazılım mühendisliği alanında çalışmış. Geliştiricilerin yüzde 15.8'i üniversiteyi terk ettiğini ya da lise mezunu olduğunu söylüyor.  Yüzde 21.7'si ise master derecesine sahip. Okul dışında en popüler eğitim metodu ise yüzde 90 ile kendi kendine öğrenme.

Anketin teknoloji bölümünde ise en popüler teknolojileri sıralayan Stackoverflow'a göre geliştiricilerin en çok kullandığı programlama dili yüzde 62.5 ile Javascript. Onu 51.2 ile SQL ve 39.7 ile Java izliyor.

Programlama dillerinin popülerliğinin anketin düzenlendiği son beş yıl içinde nasıl değiştiğine bakan Stackoverflow, Python ve Node.js yükselirken; C# ve C'ın gözden düştüğünü gösteriyor bir kez daha.

Geliştiricilere göre, en çok sevilen, korkulan ve istenen programlama dilleri ise şöyle:

Sevilen:

Korkulan:

İstenen:

En popüler framework, kütüphane ve diğer teknolojilerse şu şekilde:

En popüler veritabanları ise şöyle sıralanıyor:

En popüler platformlar:

Dünya çapında en çok kazandıran teknolojilerse en yüksek maaş ortalamalarıyla birlikte şunlar:

Sonuçlarla ilgili daha fazla detay için Stackoverflow'un ilgili sayfasına gidebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.