Android P, yazılım geliştiricilerin ilgisine sunuldu

Android P, yazılım geliştiricilerin ilgisine sunuldu

Android'in yeni sürümü Android P yazılım geliştiriciler için görücüye çıktı. Şirket bu sürümde yazılımcılara sadelik, hız ve uygulamalarını yaygınlaştırmaları için yeni yollar sunuyor. Pixel cihazlara indirilerek ya da Android Emulator kullanılarak incelenebilen yeni sürümde ekran kesme desteğinden akıllı cevap seçeneklerine kadar bir çok yeni özellik dikkat çekiyor.

Aslında yeni özelliklerden en çok ilgili çekeni ekran kesme desteği diyebiliriz. Apple'ın iPhone X ile çentikli ekrana geçmesi, Asus gibi Android işletim sistemi ile çalışan üreticileri de harekete geçirdi. Her ne kadar Apple'ın çentikli tasarımdan vazgeçme ihtimali konuşulsa da Asus Zenfone 5 gibi telefonlar tanıtım sürecine girdi. Bu çentik trendine uyum sağlayan Android P ise yazılım geliştiriciler ekran kesme konusunda 4 seçenek sunuyor. Yazılım geliştiriciler ekran kesme desteğiyle uygulamalarını geniş, dar ve uzun ekranlara göre optimize edebildiği gibi bu seçenekleri devre dışı da bırakabiliyor.

Android P'nin Hızlı Ayarlar ve bildirimler tarafında yapılan tasarım değişikliği ise dikkat çekti. Hızlı Ayarlar ve bildirimler ekranının köşelerini yuvarlayan Android, aynı zamanda mesajlaşma uygulamaları için kullanılan bildirim görünümünü de değiştirmiş durumda. Yeni görünümde konuşmadaki yeni satırları bildirime yansıtan şirket, aynı zamanda konuşmayı bildirim üzerinden devam ettirmenizi sağlıyor. Android P'de Mesajlaşma uygulamaları bu özellikten faydalanabildiği gibi kullanıcılarına bildirim üzerinden görsel veya etiket içeren hızlı cevap seçenekleri de sunabiliyor.

Android P'nin yazılımcılara sunduğu diğer özellikler ise şu şekilde:

Geliştiriciler çoklu kamera API'ı ile Android P işletim sistemine sahip cihazlarda tek seferde birden fazla fiziksel kameradan veri akışlarına eş zamanlı olarak erişebiliyor. Ayrıca WiFi Round Trip Time (RTT) protokolünü destekleyen Android P, yazılım geliştiricilerin kapalı alanlarda da doğru konum bilgisine ulaşmasını sağlıyor. Bunu yanı sıra Android P'de ART ile çalışan ya da Kotlin'de yazılan uygulamalar için performansı geliştirmesine gidilmiş durumda. Bu arada Android P'de arka planda duran ve çalışmayan uygulamaların mikrofona, kameraya ve tüm SensorManager sensörlerine ulaşımı kısıtlanıyor. Bu güvenlik önlemiyle son yılların "dinleme" trendide geride kalıyor. Tabii Google'ı saymazsak. Yenilikler için daha detaylı bilgiye ulaşmak isteyen geliştiriciler bu konuda yayınlanan YouTube videosuna göz atabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.