Google, arama eklentisiyle iMessage'da yerini alıyor

Google, arama eklentisiyle iMessage'da yerini alıyor

Google dün iOS'taki arama uygulamasına iMessage uzantısı ekledi. Böylece iPhone ve iPad kullanıcıları araştırdıkları bir konunun arama sonuçlarını iMessage konuşmalarına hızlıca ekleyebilecek. Uzantının Google'ın Gboard klavyesinden ilham aldığını söylemek de mümkün.

Bu yeni iMessage uzantısıyla birlikte kullanıcılar tıpkı Gboard'daki gibi arama çubuğuna sorularını yazabiliyor ya da hava durumu, yemek, yakındaki mekanlar gibi belli konu başlıklarında arama yapmak için butona basabiliyor. Google bu uzantıyla birlikte iMessage sohbetlerinde sıkça rastlanılan nerede yemek yenilebileceği konusuna da açıklık getiriyor. Kullanıcılar "Yakındaki" tuşuna basarak işletme listelerine ya da o anki konumda yer alan cazibe merkezlerine kolayca ulaşabiliyor. Bu özellik belli bir konum hakkında konuşan kullanıcılar için de faydalı oluyor.

Bu arada uzantıda her bir arama sonucu bir paylaşım düğmesine sahip. Bu düğmeye basıldığında sonuçlar doğrudan iMessage konuşmalarında yerini alıyor.  Arama sonuçları konuşma içinde bir kart görünümü kazanıyor. Mesajlaşılan kişi konuşmada beliren bu karta bastığında ise arama sonuçlarına yönlendiriliyor.

Tüm bunlara ek olarak Google'ın iMessage uygulaması bir GIF arama motorunu da bünyesinde bulunduruyor. Arama motorunu sağ köşesindeki GIF butonuna basarak aktif hale getirilen bu özellik, Giphy ve Tenor gibi sitelerden çektiği GIFleri kullanıcıların ilgisine sunuyor. Üstelik arama kısmında detaylı filtreler kullanmanız da mümkün. Google'ın bu noktada da Gboard'dan ilham aldığını söyleyebiliriz. Zira geçtiğimiz yıl getirdiği bir güncelleme ile Gboard da GIF arama özelliğine kavuşmuştu. Hatta Gboard geçtiğimiz ay GIF arama butonunu, ürünün ön yüzüne dahi taşıdı.

Uygulama tıpkı diğer iMessage uzantıları gibi iMessage'ın içindeki uygulamalar üzerinden aktif hale getiriliyor. Şimdilik sadece ABD'de kullanılabilen bu uzantının yanı sıra Google iOS kullanıcıları için iki özelliğini daha tanıttı. Bu iki özellikten biri Google üzerinden Safari'de web sayfası paylaşımı yaparken,  o sayfa ile ilişkili  diğer içerikleri görmenizi sağlıyor. Bir diğer özellik ise iPad kullanıcılarının arama yaparken sürükle ve bırak tekniğini kullanmasını mümkün kılıyor.

Google her geçen gün iOS kullanıcılarını hedefleyen geliştirmeler ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Şirket, iMessage'da yayına aldığı eklentiyle, aslında Gboard kullanmak istemeyen kullanıcıları kapsamak üzere hareket ediyor. Aramalar, masa üstünden mobil cihazlara doğru kayarken Google'ın iOS'ta ana arama motoru olarak konumlanmak için yıllık 3 milyon dolar ödemiş olabileceğini de hatırlatalım. Google, uzun vadede arama motoru olarak zirvede kalmasını yaptığı bu küçük hamlelere borçlu olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.